"Az elmúlt években Magyarországon a demokrácia helyzete jelentősen romlott. [...] Orbán alatt a választási rendszerben csökkent a kiegyenlített verseny, és az igazságszolgáltatást egyre inkább az állam ellenőrzi" - többek között ez áll a Reuters szerint abban a levélben, amelyet amerikai szenátorok és kongresszusi képviselők írtak Donald Trumpnak amiatt, hogy hétfőn fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Az aggályokat nemcsak az ellenzéki demokrata, de a hatalmon lévő republikánusok vezető politikusai fogalmazták meg. A nyítl levelet jegyzi többek között Marco Rubio republikánus szenátor és Jeanne Shaheen demokratikus szenátor.

A képviselőház számos demokratikus tagja, köztük a Külügyi Bizottság elnöke, Eliot Engel arra kéri Trumpot, hogy mondja vissza Orbán látogatását. Ő a magyar kormány antiszemita és idegengyűlölő politikáját tartja aggályosnak.

A szenátorok azt is közölték, hogy nagyon aggódnak a NATO-tagállam Magyarország és Oroszország közötti szoros kapcsolat miatt. Azt mondták, Magyarország ne, kérték, hogy a találkozón az elnök emeljen szót ez ügyben. (Ahogy azt a Napi.hu külügyi és iparági források alapján részletes cikkben bemutatta, ez a kérdés szinte biztosan napirendre kerül majd hétfőn.)

tudta diverzifikálni Moszkvából származó energiaforrásait, és lehetővé tette Oroszország számára vízumrendszere kihasználását, hogy az így elkerülje az Egyesült Államok által magánemberekre kirótt szankcióit. Felemlegetik a hamarosan Budapesten irodát nyitó egykori KGST-s pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank Moszkvából Budapestre történő áthelyezését. Ezt az orosz hatalom kiterjesztésének nevezték. Az ellen is szót emeltek, hogy két orosz fegyverkereskedőt, akiknek kiadatását az amerikai hatóságok kezdeményezték, végül a magyar hatóságok Oroszországnak adták ki, ahol így visszakapják a szabadságukat.

A szenátorok felkérték Trumpot, hogy vegye fel ezeket az aggályokat az Orbannal való találkozásán, és biztosítsa az amerikai támogatásról a magyar embereket.

A Fehér Ház nem reagált egyelőre a levélre.

Azonban egy magas rangú adminisztratív tisztviselő azt mondta a riportereknek, hogy Orban látogatása része volt a Trump-adminisztráció stratégiájának, amely a Közép- és Kelet-Európa szövetségi elkötelezettségének újbóli megerősítésére törekszik.

"A találkozó lényege, hogy egyszerűen csak erősítse a szövetségesek közötti stratégiai kapcsolatot" - mondta a tisztviselő, aki szerint az elmúlt két év minden kétoldalú érintettségű ügyét nem kívánják napirendre venni.