A katonai akciókra is kész ukrán patrióta magatartás csütörtöktől kifizetődő vállalkozássá vált az ország dnyipropetroviszki régiójában, ahol pénzjutalmat kapnak azok, akik felveszik a harcot az orosz szeparatistákkal - jelentette a KyivPost. Az első nyertesek annak a mariupoli katonai alakulatnak a tagjai, akik a csütörtökre virradó éjszaka ellenálltak a bázisuk elfoglalására indított kísérletnek.

Az összecsapásban három oroszbarát felkelő meghalt, 13 pedig megsebesült. Mariupol a donyecki kormányzóság második legnagyobb városa. A bázisukat megvédő urán katonák fejenként 500 ezer hrvinyát (45 ezer dollár) kapnak - jelentette be a dnyipropetroviszki kormányzósági hivatal. A pénz Igor Kolomojszkij kormányzótól származik, aki civilben oligarcha, és területi vezetői kinevezését az új kijevi kormánytól kapta.

Fejpénz

Aki elfog és átad a hatóságoknak egy "a Kreml támogatását élvező szabotőrt", az 10 ezer dollárnak megfelelő összeget tehet zsebre. Az Ukrajna keleti részének városaiban lévő megszállt kormányépületek megtisztításáért 200 ezer dollárt adnak, a szeparatisták lefegyverzése ezer-kétezer dolláros jutalommal jár.

A radikális nacionalista Szabadság Párt egyik aktivistája nyilvánosságra hozott egy fotót, amelyen a következő a következő felirat olvasható: 10 ezer dollár egy moszkovitáért. Nyereséges ajánlat a Privatbanktól". Az utóbbi pénzintézet Kolomojszkij és milliárdos üzlettársa, Gennagyij Bogoljubov kezében van.

Eközben a kijevi ügyészség eljárást indított a Szberbank és 13 további orosz pénzintézet ellen azzal a gyanúval, hogy pénzügyi terrorcselekményt" követtek el Ukrajnában - derült ki a Moscow Times tudósításából. Ez megelőzően az ukrán biztonsági erők (SZBU) büntetőeljárást indított az érintett pénzintézetek számos alkalmazottja ellen, mivel támogatták az ország keleti részén kirobbant tiltakozó akciókat. A hatóságok állítólag több száz bejelentés alapján kezdték meg eljárásukat.

Négyszögletes kerekasztal

Vlagyimir Putyin orosz államfő kérdez-felelek sajtótájékoztatóján - ilyet évente egyszer tart - csütörtökön kijelentette: van parlamenti felhatalmazása arra, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, ha ennek szükségét látja. Reméli nem áll elő ilyen helyzet. Ismét figyelmeztette a szerinte puccsal hatalomra került kijevi vezetőket, hogy a szakadék felé vezetik országukat, ha erőszakosan lépnek fel az oroszbarát lázadókkal szemben. Tagadta, hogy az utóbbiak tevékenységét Oroszországból átdobott elitkatonák irányítják.

Megkezdődtek az ukrán válsággal kapcsolatos orosz-ukrán-EU-USA négyoldalú kerekasztal-tárgyalások, amelyeken a BBC tudósítója szerint igen sűrűn elhangzanak majd a decentralizáció, a föderalizmus és a regionalizáció szavak. Az Ukrajnában élő oroszok jelentős önállóságot akarnak, és a kijevi vezetők sem vitatják, hogy joguk volna ehhez. A kérdés persze az, hogy mit értenek az autonómiát leíró szavak alatt. Oroszország például olyan föderális államot képzel el Ukrajnában, amelynek régiói a központi vezetéstől függetlenül építhetik kapcsolataikat más országokkal...

Beutazási tilalom Ukrajnába

Megtilthatják a Krím félszigeten és az ott lévő Szevasztopolban nyilvántartott, 16 és 60 év közötti orosz férfiak beutazását Ukrajna területére - figyelmeztette utasait az Aeroflot orosz légitársaság csütörtökön. A cég a honlapján azt közölte, hogy az ukrán hatóságok hivatalosan értesítették a korlátozásról. A tájékoztatás szerint a 16 és 60 éves kor közötti, krími nyilvántartással rendelkező férfiak beutazásáról Ukrajnába az adott határátkelőhelyen a hatóság regionális parancsnoka dönt. Az utasokat akkor engedik belépni, ha rendelkeznek olyan dokumentumokkal, amelyek igazolják ukrajnai rokoni kapcsolataikat vagy közvetlen rokonuk halálát, súlyos betegségét, illetve magánszemélyek vagy cégek hiteles meghívójával rendelkeznek. Kijev a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása miatt a múlt hétfő óta hatályos rendelkezéssel már jelentősen korlátozta az orosz állampolgárok ukrajnai tartózkodását.