Soha nem rejtettem véka alá, hogy ellenzem a brexitet, ki kell állnom a véleményem mellett. Ebben pedig megerősített egy pár nappal ezelőtti vacsoraparty - így kezdi a Daily Mail vasárnapi kiadásában megjelent írását Soros György, miután a héten többen támadták amiért 400 ezer fontot (150 millió forintot) adott az EU-ban maradás melletti kampányra az elmúlt héten. A célja állítólag az, hogy leállítsa a kilépési folyamatot, publicisták és a távozást támogatók sora ezért támadni kezdték a milliárdost.

Cikkét azzal kezdi, hogy visszautasítsa a vádakat, hogy a támogatásával, mely az uniós tagságot propagálja aláássa a demokráciát. Elsőként a hátteréről mesél, és arról, hogy miért elkötelezett Nagy-Britannia mellett. Ennek oka, hogy menekültként itt fogadták be, amikor a holokauszt és a kommunizmus elől az Egyesült Királyságba szökött. Kilenc évet töltött az országban, ahol bevallása szerint anglofíl lett.

Szerinte emellett semmi baj nincs azzal, hogy külföldiként véleményt nyilvánít egy brit politikai ügyben: a brexit-pártiak például az amerikai médiamogul és milliárdos Ruppert Murdoch támogatását nem utasítják el.

Miért volt hülyeség a kilépésről szavazni?

A brexit előtt az Egyesült Királyság a lehető legjobb helyzetben volt: tagja volt az EU-nak, anélkül, hogy bevezette volna az eurót. A tagságról szóló népszavazás lehetővé tétele végzetes hiba volt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a referendumokon gyakran rossz döntéseket hoznak. A gátlástalan agitátorok által elcsábítottak kihasználják az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a jelenlegi helyzettel, de nem szólnak a későbbi következményekről. Az a tény, hogy a feltételek nem kielégítőek, nem jelenti azt, hogy nem tudnak rosszabbul lenni - folytatja cikkét.

A magyar származású üzletember úgy látja, hogy a brexittel mindenki veszít: Nagy-Britannia az EU nélkül gyengül, míg Európa nehezebben újulhat meg a kontinens harmadik legnagyobb gazdaságának pressziója nélkül. Az államszövetség emellett elveszíti a liberális gazdaságpolitika legerősebb képviselőjét is. A britek pedig súlytalanná válnak a világ színpadán az EU nélkül.

"Az egy illúzió, hogy két év alatt végezni lehet a kilépéssal. Ez legalább öt vagy még több évet igényel. Ez a folyamat megváltoztatja a felek kapcsolatát Nagy-Britannia és Európa a barátokból ellenségekké lesznek, legalábbis az átmeneti időszak alatt. A népszavazás előtt Nagy-Britannia gazdaságilag jobban működött, mint Európa többi része. De ez most megfordult, a kontinentális gazdaságok előre haladtak, míg Nagy-Britannia pedig lemaradt" - írja Soros.

Szerinte ezek a hatások a következő félévben csak felerősödnek, de ami a legnagyobb baj: az EU és az Egyesült Királyság egymással lesz elfoglalva, lekötik az erejüket, amely Vlagyimir Putyin és Oroszország befolyásának növekedését eredményezheti. Ez pedig csak növelheti azoknak az embereknek a táborát, akik az unión belül ellenségként kezdenek tekinteni az unióra.

Megosztottság megosztottság hátán

Nemcsak nemzetközileg megosztó a brexit: a briteknél generációs törést okozott, hogy az idősek elutasították a tagságot, míg a fiatalok lelkesen maradnának a közös Európa részei.

"Az idősek szavazatai meghatározzák azoknak az embereknek a jövőjét, akik még megélik azt" - fogalmazott Soros György.

Mivel ezek alapján a brexit egyértelmű veszteség és önkárokozás Nagy-Britanniának, szerinte érdemes újra szavazni a kérdésről. Azért is, mert ha most kilépnek, nem lesz visszaút.

Viszont a helyzet megváltoztatásához nem elég pusztán egy 52-48 százalékos többség, ahogy a kilépésnél. Az emberek nagyobb hányadának kell támogatnia a maradást, amely minden fél elemi érdeke.

A fotó forrása: OSF.