Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elitellenes Öt Csillag Mozgalom vezetője és miniszterelnök-jelöltje az utóbbi időben amerikai törvényhozókkal és londoni bankárokkal parolázik, és dicséri az olasz üzleti élet szereplőit. A 31 éves Luigi Di Maio Olaszország legnagyobb önálló pártjává tette az Öt Csillagot - idézi a március 4-ei parlamenti választást megelőző közvélemény-kutatási moratórium előtt készült utolsó felmérés eredményét a Bloomberg.

Várhatóan egyik politikai erő sem szerez elég mandátumot ahhoz, hogy kormányt alakíthasson, ám úgy tűnik, Di Maio jelentős szereplője lesz a koalíciós alkudozásnak egy olyan időszakban, amikor az ország kormányzása reformra szorul. Ez lehetővé teszi, hogy teljesítse pártja fő vállalásait: azt, hogy többet költsenek a szegényekre, visszaszorítsák a bevándorlást és újratárgyaljanak európai uniós megállapodásokat.

Ellentétek

Di Maio stílusa élesen szemben áll a mozgalmat alapító Beppe Grillo humoristáéval. Az utóbbi politikailag inkorrekt szóhasználatáról, üres fecsegéseiről és bőszült euroszkepticizmusáról ismert. A precízen nyírt frizurájú, mindig frissen borotvált és korosztályában egyedül nyakkendőt hordó ifjú pártvezér ezzel szemben csendben vitatkozik a tévéstúdiókban az átláthatatlan pénzügyi szabályozásról és a behajthatatlan hitelekről.

A két politikus imázsa közti különbség aláhúzza az Öt Csillag átalakulását - véli Fabio Bordignon politológus professzor. Grillo jeleníti meg az olaszok dühét, ezért üvölt és átkozódik. Di Maio ezzel szemben hidegfejű vezető, sosem szitkozódik, mindig kifogástalan a stílusa.

Déli származás

Az ifjú pártvezér egy háromgyerekes család legidősebb gyermekeként nőtt fel Nápoly ipari negyedében. Anyja tanár, apja kisvállalkozó, utóbbi nem túl elkötelezett jobboldali. Di Maio már diákkorában is aktívan politizált, diákszövetséget és tüntetéseket szervezett. Történelemtanára, Antonio Cassese emlékezete szerint társai nem nevették ki azért, hogy nyakkendőt visel, mert tisztelték annyira, hogy elfogadják ezt a döntését.

Cassese úgy gondolta, hogy a fiatal politikus túl szorosan kötődik a pártalapítóhoz. Egyfajta pszichológiai függést látott a kettejük között, ám most már úgy véli, hogy Di Maio, aki egyébként az Öt Csillag 2009-es megalakulásától kezdve részt vesz a mozgalomban, egyre határozottabban próbálja a saját útját járni. A pártot a 2008-2009-es nagy gazdasági válság vesztesei hozták létre, akik az országuk EU- és eurózóna-tagságában, azaz a függetlenség hiányában keresték bajaik gyökerét.

Karrier

A 2013-as választásokon a párt 100 képviselői helyet szerzett a parlament alsóházában, ami utat nyitott az előtt, hogy Di Maio a törvényhozás eddigi legfiatalabb alelnöke legyen.

Egy újfajta, online szavazáson 2017-ben az Öt Csillag miniszterelnök-jelöltje lett. Ellenfelei azzal vádolták, hogy Grillo és a Casaleggio Associates, a mozgalom mögött álló cég nyomták előre. Sokak megkérdőjelezik a párt önállóságát annak alapján, hogy nem választott menedzserek jelentős befolyást gyakorolnak a működésére.

Marianna Rizzin, az Il Foglio című újság munkatársa, aki a kezdetektől figyeli az Öt Csillag működését, úgy véli, hogy bizonyos fokig egy szektára hasonlít. Grillo első nagygyűlései a dühöngés fesztiváljai voltak, amelyeken a résztvevők levezették a politikai rendszerrel szemben érzett frusztrációjukat. A párt aláíratja parlamenti képviselőivel, hogy minden esetben az Öt Csillaggal szavaznak, miközben az olasz alkotmány külön hangsúlyozza a képviselői függetlenséget.

Aggódnak

A befektetők örök aggodalma Olaszországgal kapcsolatban az óriási államadósság és a gyenge gazdaság. Ezeken a gondokon nem segít az Öt Csillag euróellenessége és a költségvetési kiadásokat növelő tervei. Az utóbbiak része, hogy a rossz helyzetben lévők havi állampolgári alapjövedelmet kapnának.

Hogy megnyugtassa a piacokat és a mérsékelt választókat Di Maio középre helyezkedik. Visszalépett az euró elutasításától, elutazott Londonba, hogy meggyőzze a City bankárait, nem kell tartaniuk pártjától, találkozott az amerikai külügyminisztérium és kongresszus képviselőivel. A mosolyoffenzíva részeként Lombardiában kkv-k vezetőivel tárgyalt - ebben a tartományban korábban viszonylag rosszul szerepelt a pártja.

Nagy a kockázat

A mérsékelt tónus várhatóan elidegeníti az Öt Csillag radikális támogatóinak egy részét, mivel szakít a párt eredendően elitellenes, tiltakozómozgalom jellegével. Mivel alapszabályuk szerint a párttagok legfeljebb két ciklusban tölthetnek be vezetői posztot, Di Maio sokat kockáztat.

Ha az Öt Csillag rosszul szerepel a választásokon, akkor ő lesz az, akit ezért okolni fognak - véli Bordignon professzor. Ezért a mostani az egyetlen esélye arra, hogy stabilizálja országos politikusi státusát.

A fotó forrása: AFP