Az egy évvel korábbi adatokhoz képest megnőtt azoknak a szerbiai polgároknak a száma, akik nem bíznak az illetékes intézményekben és tartva a következményektől, nem jelentenék be a korrupciót - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó a Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA) közvéleményét.

A megkérdezettek 97,5 százaléka szerint a korrupció káros a társadalomra nézve, de csak alig több mint 69 százalékuk tenne bejelentést a korrupciós esetekről. A tavalyi közvélemény-kutatás adataihoz képest 15 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik szerint korruptak az intézmények illetékesei, és 12 százalékkal vannak többen azok, akik a következményektől tartva félnek bejelenteni a korrupciót.

A felmérésből, amit november folyamán végeztek, az is kiderült, hogy az embereket a korrupció különböző formái közül legkevésbé az zavarja, amikor az például a gyerekek óvodába való beíratásakor történik, és azt sem tartják elítélendőnek, ha egy sikeres beavatkozást követően ajándékozzák meg az orvost.