Az előrejelzések szerint a lengyel népesség 2060-ra rémisztően elöregedhet - írta a Business Insider Polska. A gyorsan öregedő társadalom időzített bombaként ketyeg a Visztula mentén - erről folytatott vitát a Twitteren Jakub Sawulski, a Strukturális Vizsgálatok Intézetének szakértője és Lukasz Kozlowski, a lengyel munkaadók szövetségétől.

Sawulski bejegyzésében átvette az ENSZ előrejelzését a munkaképes korú lengyelek számáról 2060-ig. E szerint míg ma ez négyszerese a 65 év felettieknek, 2060-ra másfélszeresre csökken ez az arány. Más szóval irtózatos tempóban öregszik el a lengyel társadalom.

Az ENSZ előrejelzésével azonos prognózist adott ki a varsói statisztikai hivatal (GUS) is. E szerint 2030-ra az ország lakossága legalább 800 ezerrel csökken, de a negatív forgatókönyvek szerint akár 1 millió 800 ezerrel is zsugorodhat. Ez azt jelenti, hogy 2060-ig Lengyelország népessége 5,2 millió és 8,6 millió között csökkenhet.

A társadalombiztosítási intézet (ZUS) jelentéséből az is kiderül, hogy a munkaképes korban levő személyek száma 6,8-8,2 millióval eshet vissza, azaz egyharmaddal a mai állapotokhoz képest. Ez nem csupán a munkaerő piacnak, de a nyugdíjrendszernek is katasztrófát jelent.

Ezekből a jelentésekből az is kiderül, hogy a nyugdíjak fenntartásához 57 százalékkal kellene emelni a befizetéseket 2060-ig. És ez csak a társadalombiztosítási járulékra vonatkozik, az egészségügy finanszírozása nyitott kérdés marad - emelte ki Kozlowski.

A fotó forrása: Shutterstock