Elkészült az Európai Bizottság (EB) tervezete az európai energiaunióról. A javaslatot, amely a várakozások szerint számos uniós tagállam, köztük Magyarország ellenállására számíthat, Maros Sefcovic, az EB elnökhelyettese szerdán mutatja be a nagyközönségnek - jelentette a Guardian. Az unió vezetői radikális, ambiciózus javaslatot vártak a szakértőktől, és ezt meg is kapták. Sefcovic szerint ez a kezdeményezés a legambiciózusabb közös projekt az európai szén- és acélközösség létrehozása óta.

A tervezet szerint egységes európai piacot kellene létrehozni az energiaellátás, az energiavásárlás és az energiafogyasztás területén is. A fő cél, hogy csökkenjen Európa gázellátásának orosz függősége. A javaslat szerint meg kellene megerősíteni Brüsszel jogosítványait a tagállamok energiahatóságaival szemben, ki kellene terjeszteni a fogyasztók lehetőségét arra, hogy a nemzetközi piacon válasszanak áramszolgáltatót maguknak, egész csokor energiaipari beruházást kellene indítani és regionális, illetve európai szinten is egyesíteni kellene az energiaellátó rendszereket.

Piaci árszabályozás

Az uniós elképzelés javaslatokat tesz az európai ingatlanok energiahatékonyságának javítására, aminek szintén az ad jelentőséget, hogy a fűtési energiafelhasználás csökkentésével vissza lehet szorítani az orosz gázimportot. Felújítják az EU megújuló energiával kapcsolatos direktíváját, amely előirányozza, hogy 2030-ra az unió energiaellátásának 27 százaléka ilyen forrásból származzon.

Ezzel is összefügg, hogy felgyorsítanák az okos hálózatok kiépítését. Ezek lehetővé teszik, hogy a háztartások olyankor használják mosógépeiket és bojlereiket, amikor olcsóbban juthatnak hozzá az elektromos energiához. Utat akarnak nyitni az előtt, hogy azok a fogyasztók, amelyek, akik saját áramot is termelnek - például napelemekkel - visszatáplálhassák fölös energiájukat a hálózatba.

Ebből viszont az következik, hogy vissza kell szorítani az államilag szabályozott árakat. Az EB a nemzetközi áramkereskedelemtől és az előbbihez hasonló lépésektől várja az energiaárak csökkenését. A költségeknél alacsonyabb előírt fogyasztói árakat már 2016-ra meg akarják szüntetni. Ehhez a tagállamoktól várnának menetrendeket.

Török folyosó

Az orosz gázfüggőség visszaszorítása érdekében felmelegítik egy török gázfolyosó létrehozásának tervét. Ezen keresztül részben a Kaszpi-tenger környékéről származó gáz érkezhetne Európába. Az EB nyitott az orosz, azeri, türkmén, iraki és iráni energiahordozó beszerzésére is. Az ehhez hasonló nyugati tervek eddig kudarcot vallottak - a legismertebb példa a Nabucco gázvezeték ügye -, mivel hiányzott mögülük a megfelelő nagyságú befektetői tőke és senki nem vállalt garanciát a rajtuk keresztül érkező gáz megvásárlására.

Sefcovic szerint tanultak a leckéből, ezért a török folyosót 45 milliárd dollárral támogatják meg és azt akarják, hogy 2019-re elkészüljön. Látva a politikai játszmát, amelyet a Nyugat Oroszországgal vív, nem kell magyarázni, miért kell külön figyelem fordítanunk erre - fejtegette az EB elnökhelyettese. Ezzel nyilvánvalóan Moszkva törökországi tervére utal, amely szerint a Déli Áramlat helyet egy Törökországban kiépülő vezetéken át szállítanának el brutális mennyiségű orosz gázt a görög-török határra.

Nem fogják szeretni

Várakozások szerint az energiaunióval kapcsolatos konkrét szabályozások ellenállásra találnak majd az Európai Parlamentben és számos EU-tagállam kormányánál is. A Guardian kiemeli Orbán Viktort, Magyarország "oroszbarát" miniszterelnökét, aki a múlt héten látta vendégül Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Tárgyalásaik középpontjában az energiaügyek voltak, köztük az orosz vezeték meghosszabbítása Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Európába.

Orbán letette a garast amellett, hogy nem adja ki nemzeti hatáskörből az energiapolitika meghatározását. Az EB azonban úgy véli, hogy nem maradhat fenn az az ellenmondás, hogy bár az EU rendelkezik európai szintű energiaszabályozással, ezt 28 különböző nemzeti szabályozási környezetben kellene érvényesíteni. Brüsszel beleszólást akar a tagállamok harmadik országokkal kötött energiamegállapodásaiba is.