Varsó a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva kérte a tagállamok nagyköveteinek összehívását, amely azt teszi lehetővé, hogy egy tagállam egyeztetéseket kérjen a többi szövetségessel, ha fenyegetve érzi területi integritását, politikai függetlenségét, vagy biztonságát.

"Az Ukrajnában és környékén zajló fejlemények fenyegetést jelenthetnek a szomszédos szövetséges országokra, és közvetlen és komoly következményekkel lehetnek az euro-atlanti térség stabilitására és biztonságára'" - írja közleményében a NATO.

A hét végén Linas Linkevicius, Litvánia külügyminisztere is úgy nyilatkozott, hogy az orosz csapatok bevetése Ukrajna területén elegendő indok az Észak-atlanti Tanács és a NATO-Oroszország Tanács összehívására, és a negyedik cikkely alkalmazására.

A testület 48 órán belül másodszor ül majd össze kedden délelőtt. Vasárnapi ülésükön a szövetségesek arra a megállapításra jutottak, hogy az Ukrajna területén végrehajtott orosz katonai akció sérti a nemzetközi jogot, egyúttal elítélték az orosz katonai eszkalációt a Krímben, és súlyos aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az orosz parlament felhatalmazást adott erő alkalmazására Ukrajna területén. Vasárnap a NATO felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben vállalt nemzetközi kötelezettségeit, vonja vissza csapatait bázisaikra, és tartózkodjon a további beavatkozástól Ukrajnában. Azt az ülést Anders Fogh Rasmussen saját jogon hívta össze, nem valamelyik tagország kérésére a negyedik cikk alapján.