Az euróövezetben a második negyedévhez képest 0,1 százalék volt a növekedés, ami azt jelenti, hogy a vártnál is jobban lassult az eurózóna gazdasága az előző negyedévi 0,3 százalékos növekedés után. A piac 0,2 százalékos növekedést várt a harmadik negyedévre.

Éves összehasonlításban 0,4 százalék volt a visszaesés, míg az elemzők 0,3 százalékot vártak. A második negyedévben 0,6 százalékos volt a GDP csökkenése éves összevetésben.

Kedvező, hogy az euróövezet déli perifériáján a portugál gazdaság 0,2 százalékkal növekedett és Spanyolországban csaknem két és fél év után először volt növekedés negyedéves összehasonlításban, még ha szerény, 0,1 százalékos is.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint ez a gyenge növekedés 2014-ben megszilárdul majd, 1,1 százalékkal bővül a közös pénzt használó országok összesített GDP-je.

Az Európai Unió egészében szintén lassult a GDP-növekedés: 0,2 százalékra a második negyedévi 0,3 százalékról. Éves összevetésben ugyanakkor szintén bővülést regisztráltak, 0,1 százalékot. A második negyedévben még 0,2 százalékos visszaesés volt.

Az Eurostat ugyanakkor az európai gazdaság gyengeségére utalva megjegyezte, az amerikai gazdaság a harmadik negyedben 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévi 0,6 százalék után.