Drágulás jöhet a magyar boltokban

A kormány ugyan elképzelhetőnek tartja, hogy a húskészítmények ára a jelentős minőségi javulás ellenére változatlan maradjon, ám akik értenek a húsiparhoz és a kereskedelemhez, számottevő áremelkedésre számítanak. Húsvétkor is meg kell fizetni a jó minőséget.
Komócsin Sándor, 2017. április 6. csütörtök, 09:02
Fotó: Napi.hu

Az idei  húsvétkor kilónként 800-1000 forintért biztosan nem lehet hagyományosan pácolt, füstölt sonkát kapni - derül ki a Népszava összeállításából. Az igazi sonkák ára 2000 forint körül kezdődik. Az év közepétől szigorodnak a felvágottak kapcsolatos minőségi követelmények: minimális hústartalmuknak 50 százaléknak kell lenniük, a májas termékekben 12-ről 25 százalékra emelkedik az előírt májtartalom aránya.

Természetesen van kiskapu is. Ha egy húsipari cég megváltoztatja a terméke nevét, de a tartalmát nem, azzal nincs gond, mert az "új termék" nem szerepel az Élelmiszerkönyvben. Az illetékes államtitkár úgy véli, hogy a hústartalom növelése nem feltétlenül okoz áremelkedést, de a szakértők ezt vitatják.

Drágultak az alapanyagok és megugrottak a bérköltségek is. Tavaly ötödével szálltak az élősertés-árak, ami növelte a tőkehúsok és a húskészítmények árát is. Ezzel a tavaly az ötszázalékos áfakörbe került tőkehúsok "ledolgozták" a 17 százalékos adócsökkentést. További gond, hogy a húsüzemek - mint az egész magyar gazdaság - vészes munkaerőhiánnyal küzd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.04.06 12:45

Nem dolgoznak az Önkéntes ÁrBrigádok!
Még mindig nem érték tetten a Feketézőket?
Hol van a jól bevált ötvenes évekbeli szervezettség?
Többet várok a NER-től!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html