Az ECB-elnök még nem aggódik

A globális kereskedelmi bizonytalanságok és geopolitikai problémák dacára nagyjából kiegyensúlyozottnak látja az euróövezet gazdasági növekedését fenyegető kockázatokat, valamint bízik az Olaszország és az Európai Bizottság közötti költségvetési vita rendezésében Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke - derül ki az MTI tudósításából.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 25. csütörtök, 18:09
Fotó: Reuters

Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után Frankfurtban csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján Mario Draghi kifejtette, bár az utóbbi hónapokban az euróövezet gazdaságának teljesítménye gyengébb volt a vártnál, de nem annyira, hogy aláássa a növekedésbe és inflációs nyomások erősödésébe vetett bizalmat.

"Gyengébb lendületről beszélünk, nem csökkenő irányzatról" - hangsúlyozta Draghi, leszögezve, hogy az euróövezeti növekedési kilátásokat övező fenyegetések nagyjából még mindig kiegyensúlyozottak, de különösen jelentősek a protekcionizmussal, a feltörekvő piacok sérülékenységével és a pénzpiacok volatilitásával összefüggő kockázatok.

A gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat felszította a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnése (brexit) körüli bizonytalanságoknak, különösen a rendezetlen kiválás lehetőségének erősödése, az Olaszország és az Európai Bizottság között kirobbant költségvetési vita, valamint Donald Trump amerikai elnök protekcionista kereskedelempolitikája.

Draghi elmondta, hogy a kormányzótanács ülésén csak keveset beszéltek az olasz problémáról, lévén a fiskális vita nem tartozik a jegybankárok hatáskörébe. A tanácskozáson részt vett Valdis Dombrovskis, a brüsszeli bizottság alelnöke, aki jelezte, hogy az Európai Unió párbeszédre törekszik Rómával. Draghi úgy fogalmazott, hogy nincs birtokában a jövő kifürkészésére alkalmas kristálygömb, de bízik abban, hogy rendeződnek az olasz költségvetési sarokszámok miatti nézeteltérések.

Az ECB kormányzótanácsa a várakozásokkal összhangban nem változtatott monetáris politikáján csütörtökön, és megerősítette, hogy tovább halad a példátlan gazdaságélénkítő intézkedések kivezetésének útján.

A kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét. Megerősítette, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig a jelenlegi szinten maradnak, a nettó eszközvásárlási program pedig 15 milliárd eurós havi keretösszeggel folytatódik és idén december végén lezárul.

HOZZÁSZÓLÁSOK