Erős kijelentéseket tett Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosa harcot hirdetett Orbán Viktorral és a magyar migrációs politikával szemben, azonban a magyar kormány "felveszi a kesztyűt", megvívja ezt a harcot. Lemondás, párhuzamos társadalmak, veszélyek - ezekről beszélt a külügyminiszter az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2018. március 7. szerda, 12:43
Fotó: AFP

Az idegengyűlölők és a rasszisták Európában már nem is feszengenek - mint Orbán Viktor Magyarországon, aki korábban a hónapban azt mondta, nem akarjuk, hogy a színünk keveredjen másokéval. Nem tudják, hogy mi történik a kisebbségekkel az olyan társadalmakban, amelyekben a vezetők etnikai, nemzeti vagy faji tisztaságot akarnak? - Zeid Raad al-Husszein az ENSZ emberi jogi főbiztosa még február közepén, a világszervezet genfi tanácskozásán elmondott beszédében ezzel a mondattal haragította magára a magyar kormányt

Az ügy előzménye, hogy míg a budapesti vezetés az elmúlt években Soros Györgynek és az Európai Uniónak tulajdonított migrációs programokat bírálta, addigra 2018-ban az új célpont az ENSZ lett, amely új javaslatot dolgozna ki arra, hogy ki számít menekültnek, valamint arra nézvést, hogyan intézzék a világban a migráció kérdését. Az akkori támadásokra reagált a világszervezet főbiztosa, amely után Szijjártó Péter még február végén lemondásra szolította fel.

Zeid Raad al-Husszein kedden megerősítette, hogy rasszistának és idegengyűlölőnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt. A külügyminiszter pedig újra élesen bírálta a szervezet hivatalnokát.

Orbán Viktor és a magyar kormány útban van Zeid Raad al-Husszeinnek - mondta Szijjártó Péter, szerdai sajtótájékoztatóján.

"Felvesszük a kesztyűt, megvívjuk a harcot az ENSZ emberi jogi főbiztosával szemben, mindegy, milyen képtelen váddal fog illetni minket a következő időszakban, mi egyetlen egy illegális bevándorlót sem fogunk beengedni Magyarországra" - tette hozzá a magyar tárcavezető, aki szerint Magyarország olyan szuverén állam, amely maga akar dönteni arról, hogy kit fogad be. "Senki nem mondhatja meg nekünk, hogy sokszínűek legyünk, azt pedig kikérjük magunknak, hogy emiatt minket bárki rasszistának nevezzen" - magyarázta a magyar külügyminiszter az ENSZ tervezetéről, amelyet, ha el is fogadnak, a tagállamokra (így Magyarországra) nézvést az nem lenne kötelező érvényű.

Veszélyről beszélt a külügyér

Látjuk, hogy a párhuzamos társadalmak hová vezetnek, látjuk, hogy a párhuzamos társadalmak milyen veszélyt, milyen rendetlenséget, milyen rendezetlenséget idéznek elő. Ezzel szemben mi a rendet és a biztonságot tekintjük értéknek - tette hozzá Szijjártó Péter, aki úgy látja, hogy Zeid Raad al-Husszein pozíciójához méltatlanul viselkedett, mert "egy tagállami befizetésekből remek fizetéssel rendelkező nemzetközi hivatalnok" nem viselkedhet, nem beszélhet így, nem indíthat harcot egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök ellen. Ezért a külügyminiszter továbbra is várja a lemondását.

A hivatalnokot szélsőségesen bevándorláspártinak nevezte, aki a migrációt, mint alapvető emberi jogot akarja elismertetni, valamint be akarja hozni a migránsokat Európába. Míg az Orbán-kormány világossá tette, hogy a migrációt veszélyforrásnak tartja, amelyet nem csak meg lehet, hanem meg is kell állítani.

A külügyminiszter szerint vita van abban, hogy a sokszínű és multikulturális társadalom önmagában értéket jelent-e, illetve feljebbvaló-e mint egy egységes, homogén társadalom, a magyar kormány azonban erre nemmel válaszol.

"Mi magyarok, akik 1100 éve itt és ilyenek vagyunk a Kárpát-medencében, mi itt és ilyenek akarunk maradni, mint ahol és amilyenek vagyunk, és ezt a döntési jogot senki nem veheti el tőlünk, senki nem mondhatja meg nekünk, hogy sokszínűek legyünk, azt pedig kikérjük magunknak, hogy emiatt minket bárki rasszistának nevezzen" - tette hozzá Szijjártó.

Gyáva ENSZ-főbiztosról beszélt a sajtótájékoztatón

Szánalmasnak és a férfiatlan dolognak tartja Szijjártó, hogy a főbiztos keddi nyilatkozata felolvasása után elhagyta az ENSZ emberi jogi tanácsának üléstermét. Azt is kifogásolta, hogy külügyminiszterként a főbiztosnak írt levelére nem kapott hivatalos választ, csak egy sajtóközleményt tettek közzé.

A globális migrációs csomagról szóló vita a jövő hétfőn kezdődik New Yorkban. Magyarország pedig itt is képviselni fogja álláspontját.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha nem mond le a főbiztos, a külügyminiszter úgy válaszolt: "nincsenek illúziói, szerinte itt egy viszonylag hosszú harcra kell berendezkedni, hiszen a globális migrációs csomagról szóló vita decemberig el fog tartani."

Arra a felvetésre, hogy 2015 szeptemberében Orbán Viktor az ENSZ közgyűlésén a világkvóták bevezetése mellett érvelt, most viszont a kormányzati kommunikáció ezzel ellentétes állításokat fogalmaz meg, Szijjártó Péter azt mondta: már akkor is azt az álláspontot képviselték, hogy a migráció kérdése nem lehet csak európai probléma, hanem az egész világnak foglalkoznia kell ezzel az üggyel. A külügyminiszter szerint nem befogadási kvótáról van szó, hiszen a migráció kezelésének nem az a módja, hogy "hozzunk oda embereket, ahol nincsen baj, hanem az, hogy megoldjuk, hogy ne induljanak el".

A fotó forrása: AFP/Kisbenedek Attila.

HOZZÁSZÓLÁSOK