Putyin 180 fokos fordulatra készül?

Játsszunk el a gondolattal, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő felpuhítaná külpolitikáját anélkül, hogy feladná az erőteljes nemzeti vonalat! Akármilyen meglepő is, nagyon úgy tűnik, rengeteget nyerhetne ezzel ezzel.
Komócsin Sándor, 2019. október 12. szombat, 19:41
Fotó: AFP

Az elmúlt időszakban arról "csiripelnek a verebek", hogy Moszkva már-már 180 fokos fordulatot végrehajtva lezárhatja agresszív konfrontációját a Nyugattal és beérheti azzal, amit biztosan a markában tart (például a Krím félsziget). Vajon mi lehet ennek a hátterében? - kérdezi Mark Galeotti politológus professzor, Oroszország-szakértő a Moscow Timeson megjelent cikkében.

Az biztos, hogy Vlagyimir Putyin államfő békülékenyebb hangot ütött meg. A Valdai Forumon például nagyrabecsülését fejezete ki Emmanuel Macron francia államfőtől Donald Trump amerikai elnökig mindenkivel, és jelezte, hogy voltaképpen nem is akarja szétverni a nemzetközi kapcsolatokat.

Egyik tévészereplésében attól beszélt, hogy nem kellene kölcsönösen negatív színben feltüntetni Oroszország legközelebbi szomszédját (Ukrajnát) és testvéri népét. (Ettől persze még tovább folyik a testvérháború Délkelet-Ukrajnában, Donbaszban és az orosz kommentátorok éppen hogy csak visszafogták a "legközelebbi szomszéd" szapulását.) Mi van, ha a Kreml megelégelte, hogy a fél világ bűnbaknak tartja Oroszországot és Ukrajnában olyan egyezségre törekszik, amely után enyhítik a nyugati gazdasági szankciókat? Mi van, ha Putyin belátja, hogy birodalmi ambíciói nem érik meg a kockázatot és a költségeket, amelyekbe kerülnek?

Délkelet-ukrajnai polgárháború

Persze az orosz államfő olyan mélyen elkötelezte magát az orosz kivételesség ideológiájával és a szuverenitás igényével, hogy a felpuhulás csak relatív lehet, ám azért érdemes eljátszani a gondolattal: mit nyerhetne a Kreml az enyhüléssel? A Donbaszban zajló polgárháború az élre kívánkozik. A Kremlnek őszintének kellene lennie önmagához: semmi haszna abból, hogy háborúban élnek az emberek ebben a térségben. Valójában súlyos tévedés, hogy Kijevet eltántorítja Donbasz visszaszerzésétől az orosz katonai jelenlét. Éppen ellenkezőleg az ukrán vezetést elszántabbá tette az agresszió.

Más szóval Oroszország valójában értelmetlen konfliktusra költi a pénzt Jobban járna, ha elfogadná (a korábbi német külügyminiszterről elnevezett) Steinmeier-formulát. E szerint Ukrajna visszakapná a délkeleti-határ ellenőrzését, cserébe Donbasz önálló régióvá válna, továbbá szép csendben tennének egy lépést afelé, hogy a Nyugat elismerje a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását. Moszkva tehet egy-két szívességet ebben az ügyben, amivel megolajozhatja a kiegyezést. Például az orosz szeparatista vezetőket eltávolítja Donbaszból, amivel garantálhatja, hogy ne szervezzenek az utolsó emberig tartó véres ellenállást.

Külföldi tőke

Mi rossz lenne abban, ha a külföldi tőke visszatérne Oroszországba? - tesz fel egy további kérdést a Moscow Times cikkírója. Nyilván nem biztosítanák neki a jog uralmával egyenértékű törvényi védettséget, de az orosz vállalatoknak külföldi tőkeinjekcióra van szükségük. Miért ne üzletelhetnének közösen? Mindenki pénzt akar csinálni Oroszországban - inkább udvarolni kellene a külföldieknek, hogy bejöjjenek, mint aggódni ezen!

És ezeken kívül van néhány kisebb-nagyobb ügy is. Például a klímavédelemben célszerű együttműködnie Oroszországnak a nagyvilággal (bár ez kissé hiteltelen, miután a világ egyik legnagyobb fosszilisnyersanyag-exportőréről van szó). Moszkva visszafoghatná az internetes trollkodást is, akár mint egy a jó szándékát bizonyítandó gesztust, és talán nem kellene túl intenzíven támogatnia a diktatúrákat. Elég, ha a szíriai rezsimet fenntartja. A Moscow Times publicistája úgy látja, hogy a törpe autokratákra költött pénz amúgy sem térül meg.

Realistán nézve az orosz bombázók továbbra is támadni fogják Észak-Szíriát, a rendőrség továbbra is keményen fog fellépni azok ellen a moszkvai tiltakozók ellen, akik szerinte rosszkor voltak rossz helyen és Putyin oligarchái tovább fogják dézsmálni a nemzeti vagyont. Ugyanakkor éppen ilyen reális lehet, hogy a Kreml mindebből visszavesz, nem keresi az ütközést és arra bazírozik, hogy egy visszafogottabb autokrácia elfogadhatóbb a Nyugatnak is. Gyorsan kiderülhet, hogy Kínához vagy Szaúd-Arábiához hasonlóan Oroszország is kiegyezést kereső viszonyra számíthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csahos, 2019.10.13 11:24

Oroszországot megkéne hívni a NATO-ba......Mi !!!! Akkor ki lenne az ellenség...Kína vele nem éri meg, nagyon erős.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2019.10.13 08:53

360 fok!!!
90 fokot miért nem fordul senki?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

scsi, 2019.10.13 01:35

Jó sok baromságot le bírt írni ez a"professzor".
Köze sincs a valósághoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Spring01, 2019.10.12 20:42

Ez inkább úgy hangzik, hogy a Nyugat békülne az oroszokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2019.10.12 20:16

hát eléggé látszott hogy fogytán a lóvé. nem jellemző a ruszkikra, de talán tanultak a múltkori esetből és összeomlásuk előtt kapcsoltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html