Meglepetést okozott a német adat

Novemberben már a harmadik egymást követő hónapban, a várakozásokat meghaladó mértékben csökkent a német ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.
Szepesi Anita, 2018. november 26. hétfő, 13:20
Fotó: Pixabay

A novemberi mutató 102 pontra esett az októberi 102,9 pontról. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 102,3 pontra számítottak az MTI szerint.

Januárban még 117,6 ponton állt az index értéke, egy éve novemberben pedig 117,5 ponton.

A felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális üzleti kondíciókról alkotott megítélését számszerűsítő mutató 105,4 pontra csökkent novemberben az októberi 106,1 pontról. A piac gyengébb mutatót, 105,3 pontot várt.

A gazdasági szereplők jövőbeni várakozásait számszerűsítő mutató a várt 99,2 pont helyett alacsonyabb szintre, 98,7 pontra csökkent novemberben az októberi 99,7 pontról.

Az összesített üzleti hangulatindex szektoronkénti bontás szerinti elemei közül nagymértékben zuhant a feldolgozóipari hangulati mutató, elsősorban az aktuális feltételek romló megítélése miatt, de gyengült a kilátások alindexe is.

A szolgáltatóiparban némileg javult a jelenlegi kondíciók megítélése, az üzleti kilátások megítélése viszont kissé romlott.

A kereskedelemben egyaránt romlott az aktuális kondíciók és a jövőbeni kilátások megítélése is.

HOZZÁSZÓLÁSOK