A lengyelek kapják meg a németek szemetét

Egy lerakóhelyen keletkezett óriási tűz után a lengyel ügyészség 36 német céget gyanúsít illegális hulladékexporttal - számolt be a Privátbankár.hu.
Domokos László, 2019. augusztus 30. péntek, 18:41
Fotó: Shutterstock - Képünk illusztráció.

A héten a Lodz-környéki Zgierzben 50 ezer tonnányi hulladék gyulladt fel egy lerakodóhelyen, főként műanyagok. A tűz napokig lángolt. A német ARD szerint a szemét egy része Németországból származott és az államügyészség arra gyanakszik, hogy illegálisan került oda - írta a portál.

A vizsgálat, amelybe a német ügyészséget is bevonták, 36 német céget, hulladék-feldolgozókat és szállítmányozókat érint.

A német hulladékok egyik fő átvevője Lengyelország: míg 2015-ben még csak 54 ezer tonna került oda a szomszédból, addig a lengyel Környezetvédelmi Hivatal tavaly már 250 ezer tonnát regisztrált.

Míg Németországban egy tonna hulladék elégetése akár 200 euróba is kerülhet, e mennyiség elhelyezése a lengyel lerakóhelyeken csak 75-80 euróba kerül. Az ilyen lengyelországi lerakókban pedig feltűnően sok tűz keletkezik: tavaly már 117 eset volt. Gyakran gyújtogatás áll mögötte: a tulajdonosok, akiknek újrahasznosítani kellene az importot, azt inkább meggyújtják, hogy így szabaduljanak meg tőle.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.08.30 21:45

"Gyakran gyújtogatás áll mögötte: a tulajdonosok, akiknek újrahasznosítani kellene az importot, azt inkább meggyújtják, hogy így szabaduljanak meg tőle."

Ezeket is célszerű lenne felakasztani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html