Még ez is: szörnyű meteorológiai előrejelzés érkezett 2020-ra

Durvább lehet az átlagosnál a 2020-as hurrikánszezon - írja a Severe Weather az Észak Karolinai Egyetem előrejelzése nyomán. Úgy vélik, hogy a 2010-es, a 2011-es és 2017-es szezonhoz hasonlóban lehet részünk idén.
Szász Péter, 2020. április 24. péntek, 19:31
Fotó: AFP

Az Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete és a korábbi hurrikánszezonok légköri viszonyai alapján arra lehet következtetni, hogy idén keményebb viharokkal kell szembenéznie Amerikának.

Az egyetem előrejelzése szerint 18-22 vihar és 8-11 olyan hurrikán érkezik majd, amelynek nevet is adnak. Utóbbiak közül 3-5 érheti ez 5-ös kategóriát, vagyis lehet akkora mint a 2019-es Dorian. Az előrejelzés szerint a komoly viharok közel fele a Mexikói-öblöt tépázza majd meg.

Az alábbi táblázatban az idei hurrikánok nevei láthatók, amelyeket meghatározott szisztéma szerint adnak a nagyobb természeti csapásoknak. Ha egy vihar óriási pusztítást végez, a nevét "nyugdíjazzák", azt már többet nem osztják ki a szakemberek.

severe-weather.eu

A meteorológusok szerint a La Nina légköri jelenség jellemzően erősebb hurrikánszezont eredményez a Csendes-óceáni térségben. Ilyen volt 2010, 2011, 2016 és 2017 is, amikor például a hírhedt Matthew, Hervey, Irma és Marina hurrikánok tomboltak.

A szakemberek a korábbi évek tapasztalatai mellett a víz hőmérsékletét is figyelik. A Csendes-óceán felszíne most a korábbi évek átlagához képes melegebb. Ez különösen a Mexikói-öbölre igaz, ahol a hőmérsékleti különbség több fokos, közelít a rekordértékhez. Ez vezethet a már említett La Nina jelenséghez.

"Amerikai tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot a hurrikánszezon miatt, amely potenciálisan súlyosbíthatja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet" - mondta Brian Koon, a floridai katasztrófavédelmi hatóság korábbi vezetője.

severe-weather.eu

 

HOZZÁSZÓLÁSOK