Olyan száraz hőség van Alaszkában, hogy egy hónapja lángol egy erdő

Történelmi rekord dőlt meg csütörtökön az egyesült államokbeli Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ben: a hőmérséklet meghaladta a 32 Celsius-fokot - közölték a meteorológiai szolgálatok az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. július 5. péntek, 21:11
Fotó: AFP

Az anchorage-i nemzetközi repülőtéren a hivatalos adatok szerint a hőmérséklet a mérések óta első ízben elérte a 90 Fahrenheitet (mintegy 32,2 Celsius-fok) - közölte a Twitter mikroblogportálon a National Weather Service (NWS) meteorológiai intézet helyi részlege.

Az előző rekord, amelyet 1969. június 14-én mértek, 85 Fahrenheit-fok, azaz 29,4 Celsius-fok volt. A július 4-i átlaghőmérséklet Achorage-ben 18,3 Celsius-fok.

"Több történelmi rekord dőlt meg a különböző dél-alaszkai megfigyelő központokban" - közölte pénteken az NWS.

A rendkívül magas hőmérsékleteket "egy felettünk húzódó, vastag, nagy nyomású légréteg okozza" - magyarázta Bill Ludwig meteorológus, az NWS munkatársa az Anchorage Daily News című lapnak. A portál szerint a hőség és a szokatlanul száraz időjárás, más problémával is jár: egy hónapja 2025 hektárnyi erdő ég folyamatosan a Chugach-hegységnél. Közel 500 tűzoltó dolgozik az oltáson.

Alaszka már a tavasszal is rekordokat döntött az enyhe hőmérsékleti értékekkel, különösen az éghajlatváltozásra érzékeny sarkköri övezetben.

A tudósok szerint Alaszkában kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világátlag. "1901-től 2016-ig az egyesült államokbeli átlaghőmérsékletek 1 Celsius-fokkal emelkedtek, míg Alaszkában az emelkedés 2,6 Celsius-fokos volt" - közölte áprilisban Rick Thoman, az ACCAP alaszkai klímaközpont szakértője.

Itthon is sorra dőlnek a melegrekordok.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

magiandras, 2019.07.06 16:17

Hát aki még eddig nem tudta nyáron Alaszkában és Szibériában is meleg van. 30 fok körül máskor is. Most 1 fokkal több lett? Világszenzáció....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html