Így néz ki az uniós tranzakciós adó - az EB ismertette a részleteket

Megmarad a pénzügyi tranzakció adó (FTT) által érintett övezethez kapcsolódó valamennyi tranzakció megadóztatását követő megközelítés, csakúgy mint a részvények és kötvények esetében 0,1 százalékos, a származtatott ügyletek esetében 0,01 százalékos adómérték - derül ki az Európai Bizottság közleményéből. Az uniós végrehajtó testület csütörtökön elfogadta a pénzügyi tranzakciós adó részleteinek javaslatait.
Szabó Zsuzsanna, 2013. február 14. csütörtök, 13:30
Fotó: Napi.hu

Az adónemet bevezetni szándékozó 11 tagállam - Franciaország, Németország, Belgium, Ausztria, Szlovénia, Portugália, Görögország, Szlovákia, Olaszország, Spanyolország, Észtország - kérésének megfelelően a javasolt irányelv az Európai Bizottság (EB) által a pénzügyi tranzakciós adóról 2011 szeptemberében előterjesztett eredeti javaslat hatályát és céljait követi - közölte a bizottság. Ennek megfelelően megmarad a pénzügyi tranzakció adó által érintett övezethez kapcsolódó valamennyi tranzakció megadóztatását követő megközelítés, csakúgy mint a részvények és kötvények esetében 0,1 százalékos, a származtatott ügyletek esetében 0,01 százalékos adómérték. A 11 tagállam általi bevezetését követően a pénzügyi tranzakciós adó várhatóan évi 30-35 milliárd euró bevételt generál majd - áll a közleményben. (A számok hasonlósága ellenére ez az adó nem ugyan az, mint a Magyarországon bevezetett tranzakciós illeték, mivel utóbbi sokkal szélesebb körre terjed ki - a szerk.)

A csütörtökön előterjesztett javaslat némi módosítást tartalmaz a pénzügyi tranzakciós adóról szóló eredeti javaslathoz képest. Ennek hátterében az áll, hogy az adó az eredetileg tervezettnél szűkebb területi hatállyal vezetik be. A módosítások elsősorban a szabályok egyértelműségét biztosítják, illetve megerősítik az adókikerülés és a visszaélések elleni rendelkezéseket - olvasható az Eu Bizottság közleményében.

A mai javaslattal minden készen áll ahhoz, hogy be lehessen vezetni a közös pénzügyi tranzakciós adót az EU-ban - jelentette ki Algirdas ©emeta, adózásért felelős biztos a bizottság déli sajtótájékoztatóján.

A csütörtöki javaslat az EU pénzügyminisztereinek a múlt hónapban elfogadott azon megállapodása nyomán született meg, amely lehetővé teszi a 11 tagállamnak, hogy megerősített együttműködés keretében folytassák a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésére irányuló munkát.

A biztos ennek kapcsán kiemelte: "a tizenegy tagállam szorgalmazta ezt a javaslatot, amely lehetővé teszi számukra, hogy megerősített együttműködés keretében bevezessék a pénzügyi tranzakciós adót. Azt kérem most ezen tagállamoktól, hogy szándékukat megerősítve haladjanak tovább, hozzanak döntést és vezessék be a világ első regionális pénzügyi tranzakciós adóját."

Három alapvető cél

A pénzügyi tranzakciós adó három alapvető cél köré épül. Egyrészt a pénzügyi tranzakciók adóztatására alkalmazott eltérő nemzeti megközelítések számának csökkentésén keresztül az adó javítja az egységes piac működését. Másrészt az adó biztosítja, hogy a pénzügyi szektor igazságos és jelentős mértékben hozzájáruljon az állami bevételekhez. Harmadrészt a pénzügyi tranzakciós adó a szabályozási intézkedéseket is támogatja azáltal, hogy a pénzügyi szektort felelősségteljesebb, a reálgazdasághoz kapcsolódó tevékenységek folytatására ösztönzi.

Az eredeti javaslatnak megfelelően a pénzügyi tranzakciós adót alacsony adómértékkel, széles adóalappal és a pénzügyi szektor áttelepülése elleni garanciákkal vezetik be. Továbbra is érvényesül az "illetőség elve", ami azt jelenti, hogy adófizetési kötelezettség keletkezik minden esetben, ha a tranzakcióban érintett felek bármelyike valamelyik részt vevő tagállamban letelepedett, függetlenül attól, hogy a tranzakcióra hol kerül sor. Adófizetési kötelezettség keletkezik, ha maga a tranzakcióban érintett pénzügyi intézmény a pénzügyi tranzakciós adó területi hatálya alá tartozó tagállamban letelepedett, vagy ha ilyen tagállamban letelepedett fél nevében jár el -olvasható a bizottsági közleményben.

Az adókikerülés elleni további biztosítékként az új javaslat bevezeti a "kibocsátás elvét" is. Ennek értelmében a 11 tagállam valamelyikében kibocsátott pénzügyi eszközök után az azokkal való kereskedéskor akkor is adót kell fizetni, ha a kereskedést végzők nem a pénzügyi tranzakciós adó területi hatálya alá tartozó tagállamokban letelepedettek. Ezenfelül a javaslat immáron kifejezetten a visszaélések elleni rendelkezéseket is tartalmaz - hangsúlyozza a bizottság.

A sajtótájékoztatón a dupla adóztatásra vonatkozó újságírói kérdésekre vonatkozóan ©emeta kijelentette: az adó azt a célt szolgálná, hogy ne legyen dupla adóztatás azokban a tagállamokban, amelyek bevezetik az FTT-t. Ez az eset úgy állhat elő, hogy bizonyos tagállamok ettől függetlenül vezettek be saját adót. A biztos szerint ezért minden ország esetében külön kell vizsgálni a dupla adóztatás kérdését. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a tagállamoknak ezen kívül nem kellene újabb, hasonló adót bevezetni.

Nem úgy mint Magyarországon...

Az eredeti javaslatnak megfelelően a reálgazdaság védelme érdekében a pénzügyi tranzakciós adót az állampolgárok és a vállalkozások mindennapi pénzügyi tevékenységére (pl. kölcsönök, fizetési műveletek, biztosítások, betétek stb.) nem kell alkalmazni. Az adó nem lesz alkalmazandó a tőkeemeléssel vagy szerkezetátalakítási műveletek részeként végrehajtott pénzügyi tranzakciókkal összefüggő hagyományos befektetési banki tevékenységekre sem.

A javaslat a refinanszírozási tevékenységeket, a monetáris politikai intézkedéseket és az államadósság-kezelést is lehatárolja. Ennek eredményeképp a központi bankokat és az Európai Központi Bankot, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt és az Európai Stabilitási Mechanizmust érintő tranzakciók, valamint az Európai Uniót érintő tranzakciók mentesülnek az adó hatálya alól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zolko_123, 2013.02.15 13:17

@brunn: habár nem vagyok FIDESZ-es, mégis válaszolok:

1) majd akkor hasonlítjuk össze a két adót amikor igazán bevezetik az EU-ban. Eddig csak dumálnak, évek óta.

2) ha tényleg olyan jónak bizonyul, meg lehet gondolni Magyarországnak is hogy ebbe az új terve belépjen-e vagy sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2013.02.15 09:54

Fidesz-klónok!
Olvassátok el a cikket. Ebből megtudhatjátok mit jelent a tranzakciós adó az EU-ban és összevethetitek azzal amit itt, félázsiában (orbanisztánban).
És gondolkodjatok el azon a hazugságon is, amikor a vezér arra hivatkozik, hogy Európa tőlünk veszi át a mintát (miután mi olyan sikeresek vagyunk). Röhej.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.14 13:57

...mer eek nem tanúnak semmit!

Itten a LEGJOBB!

az ejú meg nem joó - csak ha aggya a pézt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html