A jobbközép spanyol Néppárt (PP) szavazóinak többsége elfogadná, hogy Mariano Rajoy miniszterelnök visszalépjen posztjáról, ha ez lenne az ára, hogy a párt továbbra is kormányon maradjon - derült ki a Reuters cikkéből. Rajoy 2011 és 2015 vége között abszolút parlamenti többség birtokában vezette az országot.

A tavaly decemberi választások után, amelyet a PP kis többséggel megnyert, olyan patthelyzet alakult ki, amelyben nem sikerült kormányképes koalíciót összehozni, ezért június 26-án rendkívüli szavazáson próbálkoznak újra a választók az erőviszonyok újrarendezésével.

Mennie kell!

Az elmúlt hat hónap sikertelenségének egyik oka, hogy a PP lehetséges koalíciós partnerei nem akarnak a kormánya megszorító gazdaságpolitikájában elkopott kormányfővel szövetkezni. Ezért hiába áll a közvélemény-kutatások szerint ismét győzelemre a PP, úgy tűnik, hogy vele nem lehet feloldani a patthelyzetet.

A hangulatjelentések szerint a PP szavazóinak 57 százaléka belenyugodna, ha a párt győzelme ellenére nem Rajoy lenne a miniszterelnök-jelöltjük. Ezzel egyidejűleg a teljes szavazótábor 74 százaléka véli úgy, hogy a kormányfőnek mennie kell, ha ez az ára az új kormány felállásának.

Nem elég

A választási előrejelzés szerint a szavazatok négy nagy és ugyanennyi kisebb párt között oszlanak meg, ami azt jelenti, hogy a spanyolok továbbra is fel akarják számolni a Franko-rendszer bukása után kialakult kvázi kétpártrendszert. Ebben a PP ellenfele a spanyol szocialista párt (PSOE) volt.

A konzervatívok a felmérések szerint 29-30 százalékon állnak, amivel 120 körüli mandátumot szerezhetnek a spanyol parlamentben. Ez messze van az abszolút többségek biztosító 176 helytől. (A párt 2011 és 2015 között 186 képviselői hellyel rendelkezett). A jobboldal másik pártja, a néhány éve alakult Ciudadanos (Civilek) részvételével is csupán 163 székre számíthatnának a parlamentben.

Baj lehet

A baloldal szintén megosztott. A radikális Podemos és a kommunista irányítás alatt álló Egyesült Baloldal együtt a szavazatok több mint 25 százalékára számíthat, míg a PSOE alig 21 százalékot kaphat. Ennek alapján összesen valamivel kevesebb mint 170 mandátumot gereblyézhetnek össze.

Ha a patthelyzet miatt továbbra sem sikerülne összehozni az új kormánykoalíciót, akkor a spanyoloknak egy évben belül harmadszor is az urnákhoz kellene járulniuk.

A gazdaság ugyan eddig alig érezte meg a politikai bénultságot - folytatódott a kilábalás az évekig tartó recesszió után -, ám a madridi központi bank arra figyelmeztetett, hogy ha még sokáig tart ez az állapot, annak már káros hatása lesz a gazdaságra.