Impeachment - Megkezdődött a demokraták érveinek előterjesztése

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottsága elnöke és a házelnök által kinevezett impeachment-menedzserek csoportjának vezetője beszédével szerdán a kora délutáni órákban megkezdődött a szenátusi tárgyalás érdemi része. A demokraták három napon keresztül érvelhetnek a Donald Trump elnök elleni vádjaik mellett - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. január 22. szerda, 21:50
Fotó: AFP

Adam Schiff az amerikai történelem felidézésével kezdte beszédét. Idézte az egyik alapító atyát, Alexander Hamiltont, aki fontosnak tartotta az impeachment-eljárást, mint a "despoták" hatalomból történő elmozdításának eszközét.

"Megvolt az oka" annak, hogy az Egyesült Államok alapító atyái az alkotmányban rögzítették az eljárást. Az amerikai alkotmány az impeachment rögzítésével "olyan erős jogorvoslatot dolgozott ki, amilyen erőteljes a legyőzendő gonoszság" - mondta.

A politikus ezt követően részletezni kezdte Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vitatott telefonbeszélgetését, és az amerikai elnök Ukrajnával kapcsolatos lépéseit.

Donald Trump azonnal reagált. "Minél tovább hallgatjuk Adam Schiffet, a Republikánus Párt annál egységesebbé válik e pártos színjátéktól - írta az elnök a Twitteren.

HOZZÁSZÓLÁSOK