Indul a pánik - most az oroszok kerültek tűz alá

Tovább erősödik a nyomás az orosz tőkepiacokon, a befektetők a bizonytalan következményekkel járó krími népszavazás előtt már-már pánikszerűen menekítik ki a pénzüket Oroszországból. A folyamat kormányzati beavatkozáshoz vezethet.
Napi.hu, 2014. március 14. péntek, 14:40
Fotó: Napi.hu

A vasárnapi krími népszavazás előtt, amelyen az Oroszországhoz való csatlakozásról döntenek az emberek, fokozódott a moszkvai tőzsde zuhanása. A befektetők egyelőre nem tudják, hogy a várhatóan az igenek többségével végződő voksolás után Oroszország beolvasztja-e az Ukrajnához tartozó félszigetet. A piacot a kínai gazdaság lassulásáról érkező hírek is aggasztják. A kockázatvállalási hajlandóság csökkenése a lehető legrosszabbkor jön az orosz gazdaságnak - derül ki a CNBC összefoglalójából.

Az orosz tőzsde vezető indexe, a MICEX pénteken délelőtt két százalékkal volt csütörtöki értéke alatt, miután ötszázalékos mínusszal indította a napot. A nagy reggeli zuhanás 2009 októbere óta nem látott mélységbe taszította a mutatót. Az esés legnagyobb vesztese az Alrosa gyémántbánya volt, 9,4 százalékos hanyatlással, a MOESK energiacég 6,7, az Aeroflot légitársaság 7,5 százalékos mínuszt szenvedett el. A MICEX az év eleje óta 18,5 százalékot veszített az értékéből, a rubel 11 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Gyengül a rubel is, a dollárhoz mért jegyzés 36,70 közelébe került, ami nincs messze a március első napjaiban beállított 36,93-as csúcstól. Ilyen gyenge az elmúlt tíz évben nem volt a rubel, még 2009 elején is csak 35-36 közé ment fel az árfolyam.

Forrás: XE.com

Menekülnek

A külföldi és a hazai befektetők a lábukkal voksolnak: menekülnek Oroszországból - állapítja meg Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőrészlegének vezetője. Ez elkerülhetetlenül megváltoztatja az ország megítélését, nyilvánvalóan negatívan. Az új hangulat nagyon nehezen fordulhat, ami azzal jár, hogy Oroszország hosszabb távon károkat szenvedhet el.

A Goldman Sachs becslése szerint az év eleje óta 45 milliárd dollár hagyta el az orosz tőkepiacokat, ami 60 százalékkal több a 2013 első negyedében tapasztalt kiáramlásnál. A bank becslése szerint az év végéig 130 milliárd dollár távozhat az orosz piacról. A Goldman emellett csökkentette a GDP idei növekedésére adott korábbi előrejelzését: háromszázalékos plusz helyet már csupán egy százalékot várnak.

A bank elemzői szerint a politikai feszültségek erősen hatni fognak a gazdaság szereplőinek aktivitására. Első körben a belső gazdasági várakozások omolhatnak össze, ami a befektetések visszaeséséhez vezet. Ez tovább hajthatja a tőzsdei befektetők menekülését, egyre magasabbra lökve a tőkekivonást. Erre végül a pénzügyi szabályozás szigorításával válaszolhat a kormány. A Goldman elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy előrejelzésük meglehetősen bizonytalan.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.15 22:46

@szenator: Latom halucinalsz. Sok budos palinkat ittal. A haterhatalom fokozponjaban a szabadkomuves aranyozott cimer alatt mar elkezdtunk dolgozni Trianon II-n. A romanok odaado NATO tamogatasuk es segitseguk fejeben nagyon meg lesznek jutalmazva. A szektas-naci ruszki-seggnyalo "madgyarok" meg peldasan meg lesznek buntetve. Romania nyugati hatara a mai magyar tiszaszakasz teljes hosszaban less meghuzva. Igy megvalosul Romania regi alma. A hortobagyi csikosoknak muszaj lesz udvozlo szavakat, kifejezeseket romanul megtanulni. Csak romanul szolhatnak majd a nemet turistakhoz, akik a jovoben a Roman Pusztat fogjak meglatogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szenator, 2014.03.15 21:58

@Segesvar: ..NEKEM MEG AZ INFORMÁTORAIM AZT JELENTETTÉK, HOGY SEGGGESVÁRAT LEDÓZEROLJÁK ÉS EGY MAUZÓLEUMOT ÉPÍTENEK FÖLÉJEHHH ! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szenator, 2014.03.15 21:45

ez egy gazdasági háború ?
OKOS DOLOG !!!
FŐLEG AKKOR, AMIKOR SZINTE MINDEN ÁLLAM HORRIBILIS MÉRTÉKŰ ADÓSSÁGGAL KÜZD ! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.15 15:42

@oskovulet: megint egy "oskovuleti intelligencia" megjegyzes. Tulajdonkeppen mit akarsz bofogni? A koszovoi albanokra csak azert tekintek peldakent mert mint egy 1,5 millios rem szegeny fegyvertelen nep mert szembeszalni egy borzaszto nagy fegyveres tulerovel nem ugy mint a 10 millios magyarok, akik lejatszottak egy 2 hetes kis operett felkelest es ahol az operett-hadsereg nem allt a par ezer felkelo melle. Vegtelenul orulok, hogy 15 eve vege lett ott a szerb terror-uralomnak es hogy a szerbek megkaptak a maguket. Remelem, hogy a kovetkezo 10 evben a maradek 80 ezer is a minimumra csokken.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.15 15:27

@troll: Latom erolkodsz, erolkodsz mint minden szektas-naci. Ketsegbeesetten szeretned magyarazni, hogy rank amerikaiakra jobban kihatna. Az ilyen korlatolt irigyekkel idoveszteseg ervelni. Itt 1871 ota a legkemenyebb tel volt. Ilyenkor mindig ugrik az olajar. De ami a legfontosabb: mi nagyjabol mar most meglennenk import nelkul. 2-3 even belul mi leszunk a vilag legnagyobb olajtermeloe. Nem fuggunk ugy az olajimporttol mint ti kis szurke tehetetlen es hanyatlo europaiak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html