Így élik túl az infarktust a szomszédban

Száz betegből 94 túléli a szívinfarktust Bécsben a hat bécsi kórház által létrehozott szívinfarktus-hálózat (STEMI-hálózat) működésének köszönhetően - közölte a város kereskedelmi irodája.
Szepesi Anita, 2019. január 10. csütörtök, 17:25
Fotó: Napi.hu

A bécsi szívinfarktus-hálózatot (Vienna STEMI Network) még 2003-ban alapította az osztrák főváros hat kórháza, hogy az ilyen tüneteket mutató betegeket a napszaktól és ügyeleti időktől függetlenül gyorsan és a lehető legmagasabb szakmai színvonalon el tudják látni.

A hálózat tagjai felváltva, mindig ugyanabban az időben fogadják a betegeket, hétvégente pedig a bécsi központi kórház, az AKH szívkatéter-laborja és specialistái állnak készenlétben. Így a mentők, a sürgősségi osztályok és a kardiológusok mindig tudják, éppen melyik intézmény az ügyeletes, hova küldhetik a beteget. A páciensek itt - a napszaktól függetlenül - mindig ugyanazt a magas színvonalú ellátást kapják.

Egy hat éven át 2 829 szívinfarktusos beteg hároméves túlélési arányát nyomon követő tanulmány most kimutatta, hogy a bécsi Stemi-hálózatnak köszönhetően 100-ból 94 beteg túlélte az infarktust, függetlenül attól, hogy nappal vagy éjjel, munkanapon vagy hétvégén került szívpanaszokkal a kórházba.

A bécsi szívinfarktus-hálózatban a KAV Wilhelminenspital, a KAV Rudolfstiftung, a KAV Krankenhaus Hietzing, a KAV Donauspital, az AKH-Wien és a Hanusch-Krankenhaus der WGKK vesznek részt.

A 2017-es Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) szerint Ausztriában a szívinfarktust követő 30 napon belül a betegek 6-10 százaléka hunyt el, ezzel az EHCI sárga mezőbe sorolta az osztrák eredményt, a magyar halálozás ugyanezen időtávon belül meghaladja a 10 százalékot, amit már pirossal jelöltek a készítők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2019.01.10 18:34

Gondolom Orbán most harapdálja a száját idegességében. Orbán te paraszt, te olyan hülye vagy mindenhez vazze. Látod ezt??? Soha, de soha az életben nem lesznek jók a magyar számok, mert alapvetőleg a mocsokra épül az ország. Szélestől Orbánig. Parasztok minden sarkon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html