Richard Branson brit milliárdos, a Virgin márka és vállalatbirodalom atyja elkötelezett híve az úgynevezett állampolgári alapjövedelemnek, azaz annak, hogy mindenkinek állampolgári jogon kapnia kellene egy alapösszeget a kormányától függetlenül attól, milyen az anyagi helyzete - írja a Business Insider annak kapcsán, hogy Branson elismételte véleményét.

Az állampolgári alapjövedelmet be kellene vezetni Amerikában és Európában! - szögezte le. Jó látni, hogy Finnországban egy bizonyos kísérlet folyik ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor az borzalmas, hogy emberek élnek az utcán fedél nélkül, miközben a jóléti társadalmak óriási gazdagsága veszi körül őket.

Annak már vége

A milliárdos valószínűleg nem követi szoros figyelemmel a sajtó híradásait az ügyben, ugyanis nemrégiben kiderült, hogy a finn kormány nem kívánja folytatni a kísérletet. Ebben egyébként 2000 munkanélküli kap havonta 200 ezer forintnak megfelelő alapjövedelmet az év végéig. A cél az lenne, hogy tapasztalatokat szerezzenek azzal kapcsolatban, mire fordítják ezt az emberek, például egyszerűen felélik, vagy az átképzésük költségét fizetik belőle stb.

Az első évben szerzett tanulságokról semmi sem jelent meg a sajtóban, mert a szervezők elhatározták, hogy csak a kísérlet lezárása után, a végleges tanulságokat hozzák nyilvánosságra. Ezzel szemben a múlt év végén a helsinki parlament megszavazott egy úgynevezett ösztönző modellt, amely megköveteli az állást keresőktől, hogy három hónapon át legalább 18 órát dolgozzanak, különben elvesztik juttatásuk egy részét.

Két év túl rövid idő - idézte a Business Inisider Olli Kangast, az egyik szervezőt. Egy ilyen nagy projektet nem lehet ennyi idő alatt lezavarni. Több tapasztalatra van szükség.

Más is van itt

Branson azonban felhívja a figyelmet egy további körülményre, a mesterséges intelligencia (AI) terjedésére, ami indokolja az állampolgári alapjövedelem bevezetését. Ennek következtében az emberek kevesebb időt fognak munkával tölteni. Így kialakulhat a háromnapos munkahét és szükség lesz olyan vállalatokra, amelyek a négy szabad napon szórakoztatják az embereket. Az utóbbiaknak viszont biztosnak kell lenniük abban, hogy a rövidebb munka ellenére lesz elég pénzük a megélhetésükre.

Branson mellett egyébként más milliárdosok is kiálltak a szociális gondoskodás úgy formája mellett, szintén azzal érvelve, hogy a munkaerő iránti igény visszaesése is indokolja egy olyan alapjövedelem bevezetését, amely nem kötődik munkavégzéshez. Elon Musk, az amerikai Tesla alapítója szintén az AI-re hivatkozva állt ki emellett. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója abban lát szörnyű ellentmondást, hogy míg ő tíz év alatt multimilliárdos lett, milliónyi volt egyetemista nem tudja törleszteni a diákhitelét.

A fotó forrása: Shutterstock