Az INE (Instituto Nacional de Estadística) adatai alapján a spanyol ipari termelés júliusban szezonális és naptári kiigazítással 9,3 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, ennek köszönhetően az elmaradás az egy évvel korábbi teljesítménytől 6,3 százalékra csökkent a júniusi 14,3 százalékról. A piac júliusra 9,9 százalékos elmaradásra számított az ipari termelésben az egy évvel korábbihoz képest.

A spanyol ipari termelés a járványvédelmi korlátozások miatt márciusban 13,1 százalékkal, áprilisban pedig 21,9 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. A növekedés májusban indult meg havi bázison 14,4 százalékkal, júniusban pedig 13,6 százalékkal nőtt az ipari termelés a májusihoz képest.

Márciusban az éves elmaradás az egy évvel korábbi teljesítménytől szezonális kiigazítással 14,2 százalékos volt, ami áprilisra 34,1 százalékosra mélyült. Májusban 24,7 százalékra, júniusban 14,3 százalékra, majd júliusra 6,4 százalékra enyhült az ipari termelés elmaradása az egy évvel korábbihoz képest.

A spanyol egyike a koronavírus-járvány által leginkább hátrányosan érintett európai nemzetgazdaságoknak. Az április-júniusi negyedévben a spanyol bruttó hazai termék (GDP) 18,5 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.

A kormány becslései szerint a folyó harmadik negyedévben a GDP negyedéves bázison 10 százalék körüli mértékben növekedhet. A talpraállás mértéke egyenlőtlenül oszlik meg a különböző gazdasági ágazatok között. Az egyik legfontosabb spanyol gazdasági ágazat, a turizmus helyreállítása egyelőre csak távlati cél.