Váratlan kijelentést tett az amerikai elnök

Nem akarok háborút Iránnal - mondta Donald Trump amerikai elnök az NBC televíziónak péntek este adott interjújában.
Domokos László, 2019. június 22. szombat, 08:45
Fotó: Shutterstock

Az elnök ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben mégis háború robbanna ki, akkor az mindent megsemmisítene. "Nem keresem a háborút, de ha kitörne, olyan lenne, amilyet még sosem láttunk, minden megsemmisülne" - fogalmazott a milliárdos politikus az MTI beszámolója szerint.

Az elnöknek továbbra is szándékában áll tárgyalni Teheránnal, és nem támaszt előfeltételeket a párbeszédhez. Igaz, hozzáfűzte: Irán nem rendelkezhet atomfegyverrel.

Beszélt a csütörtöki döntéshozatali folyamatról is, amelynek a végén úgy döntött, hogy Washington nem indítja meg a csapásokat iráni célpontok ellen. Szavai szerint a légtérben nem voltak repülőgépek - feltételezhetően polgári, utasszállító gépekre célzott -, de attól tartott, nagyon hamar megjelenhettek volna. Megismételte a péntek reggeli Twitter-bejegyzésében foglaltakat, vagyis azt, hogy a végső döntés előtt konzultált a tábornokokkal.

Mielőtt nekiindulunk, tudni akarok valamit. Hány ember halna meg? - idézte fel az NBC riporterének a párbeszédet. A tábornokok, akiket az elnök nem nevezett meg, 150 várható halálos áldozatot említettek.

Egy pillanatig gondolkodtam, aztán azt mondtam: tudjátok mit, lelőttek egy névtelen drónt, egy repülőt, mi meg itt ülünk és 150 halott emberről beszélünk, akik fél órával azután, hogy igent mondtam a támadásra, már halottak. És nekem ez az egész nem tetszett, nem gondoltam, hogy arányos válasz lett volna - mesélte el a döntés előtti pillanatokat Trump.

Az elnök péntek reggeli Twitter-bejegyzésében már beszámolt arról, hogy pillanatokkal a csapásmérés előtt állította le az Irán elleni támadást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2019.06.22 10:20

Bruhaha ! Nem meri az elnökválasztási hadjáratát egy olyan valódi és igazságtalan háborúval tetézni mint Bush
tette Líbia ellen ! Talán az USA-ban nincs már olyan sok agyhalott ,hogy elnéznének az elnök választási kampányban egy erőfitogtató háborúsdit !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html