Ismét Japán az USA legnagyobb hitelezője

Újból Japán lett az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, miután február végi adatok szerint 2008 augusztusa óta először egy hajszállal megelőzte Kínát.
MTI-Eco, 2015. április 16. csütörtök, 16:29
Fotó: Reuters

Japán befektetők birtokában 1,2244 ezer milliárd dollár, kínai kézben pedig 1,2237 ezer milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt az amerikai kormány adatai szerint.

Japánban nő az amerikai állampapírok népszerűsége, mert a befektetők a dollár további erősödésére és ezáltal dollárban denominált papírjaik értékének emelkedésére számítanak. Horii Maszataka, a Kokusai Asset Management alapkezelője szerint három alapvető oka van a dollár erősödésének a jennel szemben: az amerikai gazdasági helyzet javulása, a várható Fed-kamatemelés, és maga az a tény, hogy japán befektetők amerikai értékpapírokat vásárolnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.04.16 21:09

nem az államadósság a lényeg, hanem a teljes nemzetgazdaság netto külső adóssága, a niip.


ebben pedig jól áll az usa, közel annyival tartoznak nekik, mint ők a külföldnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.04.16 18:18

Ez a vég kezdete, már pénzt sem tudnak eleget nyomtatni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html