Itt a figyelmeztetés: rohamosan drágulhat az alapvető élelmiszer

Jelentősen drágulnak egyes alapélelmiszerek a feltörekvő országokban, miközben a globális élelmiszerár-index is két éve nem látott szintre emelkedett. A szegényebb vásárlók már érzik a bajt, de a jegybankok egyelőre nem tesznek semmit - olvasható a magyarmezőgazdaság.hu szemléjében.
K. Kiss Gergely, 2019. december 1. vasárnap, 14:51
Fotó: Napi.hu

Az élelmiszerárak meredeken emelkednek a világ legnagyobb feltörekvő piacain, ez pedig komoly inflációs nyomást jelenthet a következő hónapokban - figyelmeztet közgazdászokra hivatkozva az Al Jazeera. Ázsia két legnagyobb feltörekvő piacán egyaránt egy-egy alapélelmiszer ára nő meglehetősen gyorsan, hiszen Kínában a sertéshús, Indiában a hagyma drágul jelentősen. Mindkét élelmiszer az adott országban meghatározó alapélelmiszernek számít.

Az ellátási zavarok miatt drágul az élelmiszer Törökországban és Nigériában is, miközben az ENSZ adatai alapján októberben két éve nem látott ütemben nőttek a globális élelmiszerárak - írja a portál.

Míg a folyamat meglehetősen fájdalmas a szegényebb vásárlók számára, egyelőre nem érte el a központi bankok ingerküszöbét. Ezért az érintett országok jegybankjai nem a kvantitatív lazításon fékeznek, hanem egyelőre a gazdasági növekedés élénkítésében érdekeltek a globális lassulás ellensúlyozására.

A jegybankok egyelőre azért sem lépnek közbe, mert az infláció így is meglehetősen alacsony a szóban forgó országokban. Ez azonban hamarosan megváltozhat az élelmiszerdrágulás miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK