A befektetők attól tartanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank túl alacsonyra viszi le alapkamatát - derült ki a MarketWatch tudósításából, amelyben a pénzügyi portál beszámol az alapkamat mai mérsékléséről. A kamatot 3,2 százalékról 3,0 százalékra vitte le kedden az MNB monetáris tanácsa.

Ha a hitelköltségek túl alacsonyra kerülnek, az alááshatja a forint stabilitását, amennyiben a Fed visszafogja monetáris enyhítését, és ezért a tőke megindul kifelé a feltörekvő piacokról - ismétli el a régóta hangoztatott félelmet a MarketWatch. Ennél konkrétabban fogalmazott azonban Tatha Ghose, a német Commerzbank közgazdásza.

Hullámvasút

A három százalék alá kerülő alapkamat a kockázat szempontjából már nem lenne semleges helyzet. A változékony energia- és élelmiszeráraktól megtisztított maginfláció 3,5 százalék, és semmi jele annak, hogy elmozdulna a jegybank háromszázalékos fogyasztói inflációs célja felé. Az MNB döntéshozóinak további készsége a kamatcsökkentésre párosulva a 3,5 százalékos maginflációval növeli az esélyét a magyar deviza nagy árfolyam-ingadozásainak.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó 18 elemző átlagosan 2,80 százalékos alapkamatot jelez előre, ám a szórás szokatlanul nagy: a prognózisok 2,40 és 3 százalék közé esnek. Az elemzők kíváncsian várták az MNB közleményét és inflációs prognózisát, amely megerősíthette azt a várakozásukat, hogy a bank továbbra is lát esélyt a kamat mérséklésére.

Lassúbb tempó

A monetáris tanácsa közleménye szerint Magyarország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés javulását is figyelembe véve sor kerülhet még kamatcsökkentésre, azonban indokolttá válhat a csökkentés ütemének mérséklése - derül ki az MTI jelentéséből. Az utóbbi megjegyzés összhangban van az elemzők várakozásával.

A tanács véleménye szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi és az inflációs nyomás tartósan alacsony maradhat - derül ki a jegybank közleményéből. A globális pénzügyi környezet változékony, így a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének "tartós és érdemi" elmozdulása befolyásolhatja.