Itt a jó hír: A Fed nem rohan kamatot emelni

A Fed legutóbbi, júniusi kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve nem tartalmaz arra utaló jeleket, hogy lényegesen változott volna a testület álláspontja a monetáris szigorítás megkezdésével kapcsolatban.
MTI, 2015. július 8. szerda, 21:59
Fotó: Reuters

A monetáris politikai döntéshozó testület, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) tagjainak többsége a dokumentum tanúsága szerint további információkra tart igényt, mielőtt a kamatemelés megkezdése mellett kötelezné el magát. Egy kivétellel minden tag több bizonyítékra vár a makrogazdasági feltételek teljesüléséről, elsősorban is az infláció alakulásának területén.

A testület egy tagja viszont már a júniusi ülésen is késznek mutatkozott a kamatemelés megkezdésére, ugyanakkor jelezte, hogy hajlandó szavazatával még egy-két ülést kivárni.

A gazdasági növekedési kilátások megítélésében a testület arra a megállapításra jutott, hogy a szezonális tényezők figyelembe vételének nehézségei miatt valószínűleg alulbecsülték az első negyedéves GDP-növekedés tényleges ütemét. Megítélésük szerint vannak arra utaló jelek, hogy a feldolgozóipari teljesítmény növekedési üteme már nem lassulhat, bár az ipari termelés növekedésének számos akadálya van, elsősorban is a dollár erősödése.

A munkaerő-piaci nehézségek túlnyomó részét már sikerült elhárítani, és itt az év végére területen tiszta lehet a helyzet. A munkaerő iránt növekvő kereslet a bérek növekedését is maga után vonja - mutat rá a dokumentum. A testületi tagok többsége szerint a lakossági fogyasztás növekedése is tartósnak ígérkezik, bár ebben néhányan kételkedtek.

A lakásépítési aktivitás erősödését biztató jelnek ítélték meg monetáris politikai döntéshozó testület tagjai. A helyzet értékelésében a régóta alkalmazott "lassú növekedés" kifejezést a "javulás jelei" kifejezéssel váltották fel. Megjegyezték azonban, hogy a lakásépítési aktivitás még mindig elmarad a lakosság számának növekedése által indokolt mértéktől.

A tagok számos, óvatosságra okot adó tényezőt soroltak fel a növekedési kilátások megítélésében, többen aggodalmukat fejezték ki a kínai gazdasági növekedés lassulása, illetve a görög adósságválság következményei miatt. A görög adósságválság a többség szerint az euróövezeti pénzügyi rendszerre is káros hatással lehet, de talán még az amerikaira is, amennyiben nem jön létre megállapodás.

A korábbi ülések jegyzőkönyveihez képest a legnagyobb változást a júniusi ülésről kiadott dokumentum a monetáris szigorítás megkezdése technikai részleteinek taglalásában hozta. A FOMC ugyanis megfontolásra érdemesnek tartja egy részletes tájékoztató (Implementation Note) kiadását a tervezett intézkedésekről a monetáris szigorítás megkezdésével egy időben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.07.09 12:18

minek is szigoritana, nincs inflacios problema.

yellen szerint a 2 szazalekos penzromlas az optimalis , csak akkor kellene szigoritani, ha fole menne az inflacio.

errol azonban szo sincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.07.09 09:31

Na ez nekünk tényleg jó hír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.09 07:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html