Itt a jóslat - ebben reménykedhet a magyar gazdaság

Az ideihez hasonló német gazdasági növekedést vár 2015-re az Ifo, a reményeket az olcsó olaj és a gyenge euró fűti.
Napi.hu, 2014. december 11. csütörtök, 10:00
Fotó: MTI/EPA

Az idénre várt és részben a korábbi hivatalos negyedéves adatok pozitív korrekciója miatt 1,5 százalékra felfelé módosított tempó után 2015-ben is 1,5 százalékkal nőhet Németország GDP-je, mégpedig alapvetően a fogyasztás 1,7 százalékos bővülésének köszönhetően - áll a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet friss előrejelzésében. Az ukrán krízis miatti sokkos állapotból az olajárak esése és az euró gyengülése rángatja ki a gazdaságot, a cégek most nyugodtabban tekintenek a jövőbe - fogalmazott az Ifo elnöke.

A prognózis szerint a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 6,6 százalékra csökkenhet - ez valamivel kevesebb, mint 2,9 millió munkanélkülit jelent -, miközben a bevándorlásnak köszönhetően az állásban lévők száma új rekordon, 42,84 millión tetőzhet. A fogyasztói árszínvonal az ideinél valamivel kisebb mértékben, 0,8 százalékkal emelkedhet.

A német export - ez a puszta gazdasági növekedésen túl szintén fontos a magyar gazdaság számára - 5,2 százalékkal bővülhet, az import pedig 5,8 százalékkal nőhet. Ezzel egyidőben a folyó fizetési mérleg többlete új rekordot állíthat be, 222 milliárd euróval. A beruházások 2 százalékkal bővülhetnek az idei 2,8 százalékot követően.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.11 12:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.12.11 10:10

Kedves Illetékes Szakértők!
Ez konkrétan a jövő évre vonatkozó közös magyar- német gazdasági eredmények reális előre jelzése.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html