Itt a nagy pofon - jöhet a sokkoló népszavazás

Elégtelennek tartja az athéni kormány reformjavaslatait az eurózóna pénzügyminiszereinek tanácsát vezető Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter. A hét végén görög vezetők azt mondták, hogy ha elutasítják javaslataikat, akkor Görögország eurótagságának véget vető népszavazást tarthatnak.
Napi.hu, 2015. március 9. hétfő, 17:00
Fotó: Reuters

Veszélybe került az athéni kormány és az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) februári megállapodása arról, hogy négy hónappal meghosszabbítják az EU-IMF görögországi segélyprogramját, miután az eurócsoport várhatóan elutasítja a görögök legújabb reformjavaslatát - írta a Bloomberg. Európai tisztviselők szerint a hatpontos tervezet nem teljesíti a görög vezetés vállalásait.

Az athéni kormány intézkedési listája, köztük az, amely szerint próbavásárlásokat végző önkéntes ellenőrökkel, diákokkal, turistákkal erősítenék meg az adóhatóságot, messze nem elegendő ahhoz, hogy az eurócsoport javasolja az EU-IMF hitel maradékának átutalását - jelentette ki a testületet vezető Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter. A politikus az amszterdami Volkskrant című lapnak nyilatkozva azt is megjegyezte azt is, hogy tudomása szerint Görögország majdnem kifutott a pénzéből.

Amatőrök

A hitelezőket képviselő két neve elhallgatását tisztviselő a Bloombergnek arról beszélt, hogy az adóhatóság megerősítése amatőrökkel és a lakosság ellátása chipkártyákkal dilettáns elképzelés. Semmilyen továbblépést nem tartalmaznak azokhoz az általános vállalásokhoz képest, amelyeket a görögök korábban tettek. Ezek között volt például, hogy javítják az adóbehajtás hatékonyságát.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a hét végén azt állította, hogy a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek fedezete megvan a pénzük, a többit pedig majd meglátják. Arról is beszélt, hogy ha országának eurózónás partnerei visszautasítják a javaslataikat, akkor a görög társadalomnak kell feloldania a patthelyzetet. Magyarán döntenie kell arról, hogy meg akarja-e tartani az eurót a hitelezők feltételeinek teljesítésével vagy annyira elege van az utóbbiakból, hogy az eurózónán kívül keresne új utat magának.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a német Der Spiegelnek nyilatkozva szintén jelezte, hogy mérlegelik egy népszavazás lehetőségét. Ezen szerinte arról döntenének az emberek, hogy vissza akarják-e szerezni büszkeségüket vagy folytatni akarják-e az EU-IMF támogatással folyó, haszontalan válságkezelést. Szerinte mindenki az előbbire szavazna, vállalva a döntéssel járó nehézségeket.

Nem fog menni

Az segélyprogram elutasítására létrejött koalíció összetartása és a hitelezők igényeinek teljesítése lényegében "lehetetlen küldetés" - idézte a Bloomberg Georgiosz Pagulatosz politológus professzort. A Ciprasz-adminisztráció kötélen táncol, amikor egyszerre akarja betartani a 26 százalékos munkanélküliségi rátával küszködő társadalmat megható választási ígéreteit és elkerülni az államcsődöt a hitelezők igényeinek teljesítésével.

A legfrissebb közvélemény-kutatások már jelzik, hogy az emberek kezdik kapiskálni, hogy a kormány lehetetlen küldetésre vállalkozott. Az egyik helyi lapban a hét végén megjelent márciusi felmérés szerint a görögök 64 százalékának van jó véleménye az új athéni vezetés teljesítményéről. Ez sok, ám februárban még 83,6 százalék volt ez az arány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.03.10 09:10

@MLB2014:

Aki négy sort sem tud értelmezni kezelni, hogyan tudna egy cikket? De hogy egy öregedő, természetes módon zsugorodó agyú kakas is megértse mondom újra más szavakkal. A körültekintően hitelt használó és azt rendben fizető adós nem rabszolga, hanem szabad és öntudatos, nagyra becsült ország vagy polgár.

A görögökre egyik sem vonatkozik, hanem az ellenkezője! Érted már?
Téged egy dolog zavar, hogy zavaros jobber elméleteidet kutyába sem veszik! A Nyugat attól még jól van hogy néhány magyar újnyilas náci rekedtre üvölti magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.03.09 22:26

@Tomi31: érdemes elolvasni..

Az egészet érdemes elolvasni ,de ezt tudtuk !
Az elsö lépés:Görögország "elárasztja" menekültekkel az EU-t !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.03.09 22:02

@VoIe: "..csak a cikkekre reagalo emberekhez."
Nem érdekel a cikk, viszont a butaságot rosszul viselem. A kis barátodat ebben nehéz felülmúlni. A butaságához sajnos, óriási szorgalom párosul.

Az, hogy téged mint a főtahót idegesítelek, hidd el dicséretnek érzem. Szóval köszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.03.09 21:41

@MLB2014: Erdekes modon egyik cikkhez sem sikerult meg hozzaszolnod, csak a cikkekre reagalo emberekhez. Relemhetoleg azert, mert ismered a korlataidat es a temahoz mar meg se probalsz hozzaszolni, nehogy kideruljon mekkora hulye vagy.
Neha felbukkansz mint valami folyosoellenor... nagyjabol annyit is erhetsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.03.09 21:21

@foldnyuzo: Ahhha. Szóval aki hitelt vesz fel az tróger, aki meg már fizeti vissza az 'ember'. Tehát ha valaki 'ember' akar lenni, annak a trógerságon át kell esni.
Az a tökéletes aki nem vesz fel hitelt, de fizeti azt amit nem vett fel?

Ez az újabb bölcsességed, vetekszik a amerikanizálódós wc ülőkés baromságoddal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html