Itt a példa: ezért kellett a durva dohányáremelés?

Míg itthon folyamatosan drágul a cigaretta, Lengyelországban éppen azért nem nőnek az árak, hogy visszaszorítsák a szürkegazdaságot. Ezért viszont a növekvő bérek mellett egyre többet füstölnek az emberek.
Barabás Júlia, 2017. szeptember 23. szombat, 14:10
Fotó: Napi.hu

Elképesztő tempóban nő a dohányzás Lengyelországban, amelyen szép hasznot húz az állami költségvetés. A folyamat alapja, hogy megállt a cigaretta árának emelkedése és a kormány továbbra sem tervez drágítást.

Tavaly egy lakosra 425 szálal több elszívott cigaretta jutott Lengyelországban, mint 2015-ben - idézte a statisztikai hivatal legújabb jelentését a Bisness Insider lengyel nyelvű kiadása. Ez a legnagyobb ugrás az iparág történetében, ráadásul már a második éve tart a növekedés.

Az elmúlt évben egy emberre 1891 elszívott cigaretta jutott, aminek köszönhetően 2013 óta először nőtt a dohánytermékek eladása alapján keletkező állami bevétel - tudósított a Gazeta Prawna című gazdasági szaklap. Az államkasszába összesen 18,49 milliárd zloty (1397 milliárd forint) folyt be ebből a forrásból.

Erre a folyamatra nagy hatással volt a dohánytermékek árának stabilizálódása. Utoljára 2014-ben drágult a cigaretta. Ez akkor a feketekereskedelem erősödéséhez és az állami bevételek csökkenéséhez vezetett. A pénzügyminisztérium bejelentése szerint nem terveznek újabb áremelést, mert tisztában vannak vele, hogy ezzel csak a szürkegazdaságot erősítenék. Ez most a piac 14 százalékát uralja.

Tavaly 72 illegális dohánygyárat zártak be, 44,5 millió szál cigarettát és több mint 200 tonna illegális forrásból származó dohányt foglaltak le. Az idei első félévben 213 millió zloty értékű dohánytermékre bukkantak a vámosok.

Itthon folyamatos a drágulás

Magyarországon folyamatos az áremelkedés annak ellenére, hogy a jövedéki adó nem éri el azt az uniós minimumot sem, amelynek 2018-tól meg kell majd felelnie az országnak. Idén nyárig jó 5 százalékkal drágult a cigaretta.

A lengyel példát alapul véve a kormány mondhatná, hogy ők elérték a céljukat, ugyanis korábbi adatokból azt látni, hogy több negyedévben a dohánytermékekre költött pénz kisebb mértékben emelkedett mint az árak. Ebből persze az is következhet, hogy az emberek olcsóbb termékekre váltottak, például szivarkára vagy vágott dohányra.

Emellett persze ott van a feketegazdaság, amelynek pontos mérete nem ismert csak becslések állnak rendelkezésre.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.09.23 23:20

Egy doboz cigi tisztességes kiskereskedelmi ára kb. 150 Ft, ahogy azt a nem kisebb költségekkel dolgozó Ukrajnában, Oroszországban, Kazahsztánban stb. láthatjuk. A 150 Ft-on felül mindent a hazai és a brüsszeli mutyimaffiának fizetünk.

Welcome to the EU, welcome to the West!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.09.23 22:48

A lengyeleknél:

"nem terveznek újabb áremelést, mert tisztában vannak vele, hogy ezzel csak a szürkegazdaságot erősítenék".

Eközben "Magyarországon folyamatos az áremelkedés", pedig

"ott van a feketegazdaság, amelynek pontos mérete nem ismert csak becslések állnak rendelkezésre".

Ha már a kormányunk olyan hülye, hogy folyamatosan emeli a cigiárakat, akkor hajrá cigicsempészek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html