A kötvényvásárlási program megszüntetése november 1-től érvényes. A Marketwatch szerint a jegybank a gazdaság állapotát tekintve is bizakodóbbnak tűnik: a munkaerő-piaci helyzetet a korábbiaknál optimistábban látja, az inflációval kapcsolatban pedig megjegyzi, hogy a hosszabb távú inflációs várakozások stabilak maradtak. Az pénzromlás ütemét az alacsony energiaárak okozzák, annak valószínűsége pedig, hogy az infláció üteme tartósan 2 százalék alá kerülne, az év eleje óta mérséklődött valamelyest.

A Fed első ízben nyíltan kijelentette: a piaci várakozásoknál hamarabb is emelhet az irányadó rátán, amennyiben a gazdaság a jegybank által vártnál gyorsabban növekszik. Lassabb növekedés viszont eltolhatja a szigorítás kezdetét. A kamatemelések megkezdésének időpontját a Fed eddigi jelzései alapján 2015 közepére határolták be a piacok.

A Fed 2012 decemberében lefektetett irányelvei szerint mindaddig zéró közeli szinten tartja az alapkamatot, amíg a gazdasági aktivitás javulását tükrözve a tizenkét havi infláció nem gyorsul 2,5 százalék fölé, és a munkanélküliségi ráta nem csökken legalább 6,5 százalékra.

A munkanélküliség az idén májusban elérte a kitűzött küszöbértéket, 6,3 százalékra csökkent, majd augusztusban már 6,1 százalékon, szeptemberben pedig 5,9 százalékon állt. Az éves infláció viszont, miután a januári 1,6 százalékról áprilisban már felgyorsult és május-júniusban elérte a 2,1 százalékot, augusztusban és szeptemberben ismét 1,7 százalékra csökkent.

Mostani jelentésében a Fed a korábbiakhoz hasonlóan "mérsékeltnek" minősítette a gazdasági növekedés ütemét, a kilátásokat illetően azonban valamivel bizakodóbb hangot ütött meg. A munkaerő-piaci kondíciók a Fed megítélése szerint számottevően javultak az előző tanácsülésen végzett áttekintéshez képest. A lakáspiaci fellendülés ütemét azonban változatlanul "lassúnak" minősítette a testület. A Fed a mostani jelentésből kihagyta a kormány költségvetési politikájának a gazdasági növekedést fékező hatására tett utalást.

A Fed 2012 óta 1,6 ezer milliárd dollárnyi értékpapírt vásárolt a QE3 programja keretében, amelynek követheztében rekordméretűre, 4,5 ezer milliárd dollárra hízott a mérlege, ami közel hatszorosa a 2008-asnak, amikortól elkezdte vásárolni a kötvényeket. Az FOMC-ben 9:1 arányban szavazták meg a döntést, Narayana Kocherlakota volt az egyetlen ellenző.

Bár a QE megszüntetése megfelelt a piaci várakozásoknak, elemzőket meglepte a Fed munkaerőpacról hangoztatott optimista véleménye. A hír után így beestek a Wall Street-i indexek egy pillanatra, ám továbbra is a veszteséges zónában mozogtak az mutatók kis korrekciót követően. A Dow és az S&P-500 0,4, a Nasdaq 0,6 százalékos mínuszban járt közép-európai idő szerint este 8 óra körül.

A Fed bejelentését követően a 10 éves amerikai hozamok 5 bázisponttal 2,35 százalékra ugrottak, a dollár erősödött a japán jennel szemben, míg az euró/dollár kurzusa 1,2734-ről 1,2736-ra ugrott. Az aranyár előjegyzések 1 százalékot estek.