Itt az osztrák választás első eredménye: eldőlt a küzdelem

Egy Európa-barát Ausztria győzelmeként méltatta Alexander Van der Bellen azt, hogy megnyerte az elnökválasztás megismételt második fordulóját az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben.
Index.hu, MTI, 2016. december 4. vasárnap, 19:43
Fotó: MTI/EPA

Kezdettől fogva egy Európa-barát Ausztriáért küzdöttem - hangoztatta Van der Bellen az ORF közszolgálati televízióban nyilatkozva. A 72 éves politikus hangsúlyozta, hogy "az egyenlőség, a szabadság és a szolidaritás értékeit" fogja védelmezni.

A szavazatok 80 százalékos feldolgozottsága mellett közel 7 százalékpontos a különbség a két jelölt között, ami meglepetés, hiszen a legutolsó felmérések is szoros küzdelmet jósoltak. Az FPÖ és Norbert Hofer már elismerte a vereséget, és gratulált Alexander Van der Bellennek. A még május 22-én tartott második fordulóban is Van der Bellen győzött, de akkor a voksok 50,35 százalék szerezte meg Hofer 49,65 százalékával szemben.

Érkeznek az adatok

Este hat óra után elkezdtek érkezni az adatok az egyes tartományokból.

A legnyugatibb tartományban, Vorarlbergben, ahol a legkorábban zártak a szavazóhelyiségek az első adatok alapján tarolt Van der Bellen: itt 60,4 százalékot kapott, míg Hofer csak 39,6-ot. Hofer tehát a májusi eredményhez képest itt 1 százalékponttal kevesebbet kapott.

Burgenlandban, Hofer szűkebb hazájában viszont a szélsőjobbos jelölt nyert magabiztosan: 59,5-40,5 százalékot mutatnak az előzetes adatok.
Stájerorország szintén Hoferé: 55,1-44,9-re vezet az első összesítések alapján az FPÖ jelöltje. Karintiában Hofer vezet 56,5-43,5 százalékra. Felső-Ausztria Van der Bellené 53,3-46,6 százalékos aránnyal. Alsó-Ausztriában viszont Hofer vezet egy hajszállal, 50,7-49-3 százalékra. Tirolban Van der Bellen 52,5-47,5 százalékra vezet. Salzburgban nagyon kiegyenlített a meccs, Hofer vezet pár tized százalékkal, 50,2-49,8.

A bécsi eredménynek köszönheti Van der Bellen a magabiztos győzelmét, az osztrák fővárosban ugyanis tarolt a Zöldpárt által támogatott jelölt: 63,3-36,4 százalékos arányban verte el Hofert Bécsben. Az előző választáshoz képest Hofer mindegyik tartományban 1-2 százalékot veszített. Még azokban is, ahol most tarolt.

Ausztriában vasárnap mintegy 6,4 millió választópolgár dönthetett arról, hogy a következő hat évben ki legyen Ausztria szövetségi elnöke. A levélszavazatokat - 700 ezren jelezték, hogy így voksolnak - hétfőn reggel kezdik el számolni, ezért hivatalos végeredmény hétfőn este lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.12.05 07:08

Pirruszi győzelem, az ország végletesen megosztott, nem oldódott meg semmi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html