Petro Porosenko ukrán államfő azt javasolja, hogy létesítsenek tíz kilométer széles ütközőzónát az orosz-ukrán határ mentén - emeli ki a Moscow Times az elnök kiszivárogtatott 14 pontos béketervéből. Kijev azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyverrel és emberekkel támogatja az ország délkeleti részén harcoló szeparatista csoportokat. Ezért az új ukrán vezetés egyik legfőbb gondja a két ország 1900 kilométeres határának ellenőrzése.

A javaslat részletei nem ismeretesek, így egyelőre nem világos, hogy a határ melyik oldalán lenne a sáv, illetve hogy milyen státust élveznének az ebben lakók. Mihalo Koval ügyvezető védelmi miniszter azt mondta a parlament tagjainak, hogy az ukrán hadsereg visszaszerezte az ellenőrzést a határokon, így immáron nem lehet katonai ellátmányt átcsempészni a lázadóknak. A kormány állítása szerint 300 szeparatista halt meg a legutóbbi harcokban hét ukrán katonával szemben.

Nagyobb autonómia

A béketerv további része, hogy előrehozott parlamenti, illetve önkormányzati választásokat írnának ki. Porosenko amnesztiát ajánl azoknak a lázadóknak, akik nem követtek el köztörvényes bűncselekményeket és leteszik a fegyvert. További feltétel, hogy az összes túszt elengedik. Folyosót nyitnának az orosz és ukrán állampolgárságú "zsoldosoknak" az ország elhagyására, miután azok kiürítették a kormányépületeket, amelyeket hónapok óta megszállva tartanak.

Az államfő megígéri, hogy módosítják az alkotmányt, amely lehetővé teszi az államhatalom "decentralizálását", nagyobb beleszólást engedve a régióknak saját ügyeik irányításába. Emellett garantálják az orosz nyelv használatának jogát. (Ugyanezt követeli a magyar nyelvvel kapcsolatban az ukrajnai magyar kisebbség - a szerk.) A béketerv, ha a felek elfogadják, azonnal életbe lép, miután az ukrán erők egyoldalú tűzszünetet hirdetnek.