Előretörtek a jobboldali párt Svájcban a parlamenti választásokon, miután a szavazást megelőző kampányt teljesen eluralta a bevándorlás kérdése - jelentette a Wall Street Journal. A populista Svájci Néppárt megerősítette pozícióját mint az ország vezető politikai ereje, ami jobbra tolhatja az ország kormányát és befolyással lehet Svájc és az Európai Unió kapcsolataira.

A Néppárt kezdeményezésére másfél évvel ezelőtt tartottak egy népszavazást arról, hogy kvótákkal limitálják az alpesi országba érkező bevándorlók számát. A szavazók minimális többséggel támogatták a javaslatot.

A svájci lakosság 23,4 százaléka külföldi, az éves bevándorlás az elmúlt években elérte a 80 ezer főt, ami a megfelel a lakosság egy százalékának. Állampolgárságot 30-40 ezren kapnak évente. Svájcban egymillió európai uniós polgár él és további 230 ezer ingázik naponta ottani munkahelyére. Az Európai Unióban 430 ezer svájci él.

Közel egyharmados siker

A tavaly februári voksolás óta ráadásul kirobbant az európai bevándorlási válság, ami az elmúlt heteken minden egyéb kérdést háttérbe szorított Svájcban is. A nyugdíjrendszer problémái, a munkanélküliség és az EU és Svájc viszonya többé-kevésbé érdektelenségbe süllyedt - derült ki a szavazást megelőző közvélemény-kutatásokból. Bár ez a hullám elkerülte az alpesi országot, a megkérdezettek közel fele azt mondta, hogy a migrációs krízis mindennél jobban aggasztja.

A Néppárt végül a 2011-ben elért 26,6 százalékról 29,5 százalékra növelte képviselői számát az alsóházban, amivel a 200 fős parlamentben 65 helyet szereztek. Ez 11-gyel több a korábbinál. A vállalkozáspárti Szabaddemokrata Párt szintén növelte támogatottságát, így három képviselői hellyel 33-ra növelte politikusai számát a törvényhozásban. Évek óta most tudtak először javítani pozíciójukon.

A Konzervatív Demokraták a Keresztény Néppárt és a Zöldek veszítettek súlyukból, a Szociáldemokrata Párt nagyjából tartotta a helyét: három képviselői helyzet vesztve 43 parlamenti mandátumhoz jutott. A választáson a 46 tagú felsőház tagjelöltjeire is voksoltak az emberek, ennek a szavazásnak a végeredményét azonban csak november vége felé hirdetik ki.

Nem kapkodják el

A választási kampány domináns kérdése a bevándorlók ügye és az ország migrációs politikája volt, és úgy tűnik, a szavazók szerint a Svájci Néppárt a legalkalmasabb ennek a kérdésnek a kezelésére - értékelte az eredményt Lukas Golder, a berni GSF kutatóintézet szóvivője. Az emberek attól tartanak, hogy a svájci bevándorlási rendszert túlterhelik az érkezők, és végül olyan emberek árasztják el az országot, akik nem hajlandók vagy képesek integrálódni a társadalomba.

A szavazás ugyan erősen átformálta a kormányzás feltételeit, ám ez várhatóan nem hoz földindulásszerű változásokat az ország vezetésében. A héttagú központi kormány csak a felsőházi döntés ismeretében, december elején áll fel, miután a törvényhozás mindkét házában lebonyolítják a kormányalakítást hagyományosan megelőző konzultációkat. A kabinetbe tradicionálisan minden nagy párt delegál tagot.

A kormány az elmúlt négy évben alapvetően centrista politikát folytatott, ám a Néppárt és a Szabaddemokraták megerősödése várhatóan gazdaságilag liberálisabb, társadalompolitikailag nacionalistább irányba tolhatja el az ország vezetését.