Itt az újabb fenyegetés Magyarországnak

Meg kellene fontolni, hogy a közös európai szolidaritási mechanizmust visszautasító tagországoktól megvonhatnák az uniós támogatási pénzeket - mondta Anders Ygeman svéd belügyminiszter Belügyi Tanács luxembourgi ülésén csütörtökön. Ausztria és Németország fenntartaná az ideiglenes határőrizetet.
MTI, 2016. október 13. csütörtök, 20:48
Fotó: Napi.hu

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a tanácskozáson kijelentette, számára elképzelhetetlen, hogy az uniós állampolgárok szabad mozgását biztosító rendszer november 15-től működjön. "Reálisan kell látni a dolgok állását: Görögországban mintegy 50 ezren várakoznak, a Balkánon is számos menekült rekedt". Véleménye szerint szükség lesz a határellenőrzés meghosszabbítására, vagy további lépéseken kell gondolkodni. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint is fent kell tartani a sürgősségi határellenőrzéseket.

Anders Ygeman svéd belügyminiszter szerint meg kellene fontolni, hogy a közös európai szolidaritási mechanizmust visszautasító tagországoktól megvonhatnák az uniós támogatási pénzeket. "Hosszú távon a svéd adófizetők jogosan mondják majd, ha választani lehet az uniós szabályok betartása, vagy be nem tartása között, akkor miért nem döntünk úgy, hogy nem fizetünk azoknak az országoknak, amelyek nem tesznek eleget kötelezettségeiknek?". " Még nem tart itt a helyzet, de megtörténhet". A szolidaritás hiánya hosszú távon is veszélyezteti a szabad mozgás biztosítását, akár határellenőrzések formájában.

A tavalyi rendkívül magas számú, mintegy 1,3 millió illegális bevándorló Európába való érkezésével járó migrációs hullám megfékezése érdekében Németország, Ausztria és Svédország mellett Dánia és a schengeni övezethez tartozó Norvégia is ideiglenes határellenőrzést vezetett be. A határellenőrzés uniós jogszabályok szerint legfeljebb november 15-ig tarthatók fent. A belügyminiszteri tanács tájékoztatása szerint az ülésező miniszterek rendeletet fogadtak el az illegálisan Európában tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok egységes európai úti okmányának részleteiről.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerint az egységes, továbbfejlesztett funkciókkal ellátott úti okmány hozzájárul a nemzetközi védelemre nem jogosult harmadik országbeli állampolgárok visszaküldéséhez. Hatékony működésének feltétele, hogy szoros együttműködés jöjjön létre a származási országokkal és elismerjék az uniós dokumentumot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

reszeloaladar, 2016.10.14 06:43

Sose feledjük, hogy feladtuk a piacaink védelmét, eltöröltük a vámokat és szabadon beengedtünk a magyarnál lényegesebb versenyképesebb tőkeerősebb és hatékonyabb cégeket a piacainkra, akik igen komoly adókedvezményeket kaptak és kapnak, olcsóbban termelnek sokkal nagyobb profitot biztosítva és még ennek a javát is elviszik.
Ők is érezték, hogy ez egy kicsit sok, úgyhogy úgy döntöttek hogy a pénz egy részét vissza lehet pályázni, ahol általában az ő cégeik nyernek. Viszont tök jól lehet fenyegetni vele és bár komoly felzárkózás nem történt lassan el lehet zárni a csapot.
Tök jó lett volna egy közös megoldás. Mondjuk úgy, hogy a KÜLSŐ határokat védik meg. Nem sokáig egyeztetve, hanem azonnak és kíméletlenül. Mondjuk nem engednek senkit sem az EU szárazföldjére. Akor nem lenne itt majd' 2 millió illegális migrancs, amiből még mindig csak 160ezret akarnak szétdobni. A maradékkal mi a terv? Egyátalán hol vannak? Anno miért találták fel az útlevelet és határellenőrzést?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jules001, 2016.10.14 00:15

Mondhat akármit ez a kis svéd hernyó, a büntetések kiszabásához az EU Tanács által határozata kellene. De amíg a Németek, a Franciák, és Ausztria, meg Szlovénia plussz a V4-ek a határellenőrzések fenntartása mellett van, addig csak károgás amit művel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html