Itt az uniós hitel Kijevnek

Az Európai Bizottság részéről az Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztost helyettesítő Siim Kallas aláírta hétfőn a korábban bejelentett, egymilliárd eurós kedvezményes hitelről szóló megállapodást Ukrajnával - közölte a brüsszeli testület.
MTI, 2014. április 28. hétfő, 14:09
Fotó: Stockfresh

Az uniós segítség azt a célt szolgálja, hogy Ukrajna fedezni tudja sürgős külső finanszírozási szükségleteit, a pénz folyósítása pedig konkrét gazdaságpolitikai feltételekhez, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) aláírt megállapodás végrehajtásához kötött.

Kallas úgy értékelte, hogy a megállapodás annak a konkrét jele, hogy az EU nehéz helyzetben is támogatja az ukrán népet.

A bizottság közleményében nem részletezte a támogatásért cserébe elvárt feltételeket, csak annyit közölt, hogy a lépések a közpénzek felhasználásának hatékonyságát, a korrupció elleni fellépést, a kereskedelmet, az adóztatást, az energia- és a pénzügyi szektort érintik majd, miközben a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők támogatása is emelkedni fog.

Brüsszel úgynevezett makrofinanciális segítség formájában dob egymilliárd eurós mentőövet Kijevnek, amely az EU egyik rendkívüli válságkezelő eszköze, és lényegében annyit tesz, hogy az EU vesz fel hitelt a pénzpiacon a tényleges kedvezményezett helyett, mert Brüsszel jóval kedvezőbb feltételekkel kaphat kölcsönt, majd pedig a pénzt hasonló feltételekkel továbbadja a kedvezményezettjének.

Ez az egymilliárd euró kiegészíti azt a 610 milliót, amelyről Brüsszel és Kijev már 2010-ben megállapodott, ám az annak folyósításához szükséges feltételeket az akkori ukrán vezetés később nem teljesítette.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.28 16:36

@na4: Te idiota ezt a 3 mondatot nyomod mar 3-4 honapja. Ki segitett ezt megirni? Ne izgulj. Ti csorok semmihez sem jarultok hozza mert koldusok vagytok. Csak ti kaptok milliardokat ami viz folott tartja hitvany eleteteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.04.28 15:56

Ukrajnának pënzt adni annyi, mint kiönteni a lefolyóba. Ezt soha nem látják viszont. Ez egész egyszerüen az EUs polgárok arculcsapása, hiszen az ö pénzüket qurják el!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html