Japán Afrikában látja a jövőt

Abe Sinzó japán miniszterelnök bejelentette, hogy az országa 2018-ig 30 milliárd dollárt, vagyis 8,3 ezermilliárd forintot fog befektetni Afrikában – írja az AFP-re hivatkozva az Index.
Napi.hu, 2016. augusztus 27. szombat, 13:15
Fotó: Napi.hu

Az összegből 10 milliárd dollár megy majd infrastruktúrafejlesztésre, a többi várhatóan a magánszektor beruházásaiból jön össze Abe szerint.

A bejelentés a Tokió Nemzetközi Konferencia az Afrikai Fejlesztésről (TICAD) nevű rendezvény nyitóeseményén hangzott el szombaton, a kenyai főváros Nairobiban. Ez az első alkalom, hogy Afrikában tartják a kontinensről szóló konferenciát, az eddigi öt alkalom mind Japánban volt - olvasható az Indexen.

A TICAD célja Afrika fejlesztésének elősegítése mellett a kontinensre irányuló japán kereskedelem növelése. Bár Japán már eddig is jelen volt az afrikai piacon, a 2015-ben bonyolított 24 milliárd dolláros forgalma eltörpül a rivális Kína 179 milliárdos afrikai kereskedelméhez képest.

A déli nyitással a Magyarország is szeretne Afrikában terjeszkedni, egyelőre felemás sikerrel. Részsikerek azonban vannak, az állam tervei szerint több százmillió euró értékben kezdhetnek hamarosan projekteket Ghánában a magyar cégek. Erről itt olvashat bővebben.

HOZZÁSZÓLÁSOK