A BoJ monetáris bizottságának csütörtöki kamatdöntő ülése után kiadott közleménye szerint a jegybank nem változtatott a mínusz 0,1 százalékos irányadó rátán, amelyet még a múlt év elején vezetett be azért, hogy a reálgazdaságba terelje a kereskedelmi bankok pénzeszközeit.

Megerősítették, hogy a tízéves japán államkötvény hozamát zéró szint körül tartják.

Nem módosította a testület a 2013 áprilisában meghirdetett eszközvásárlási program évi 80 ezer milliárd jenes, nagyjából 708 milliárd dolláros keretösszegét sem. A pénzügyi eszközök, elsősorban államkötvények vásárlására fordított pénztől a jegybank azt reméli, hogy a közel két évtizedes defláció után elindítja az árak emelkedését a világ harmadik legnagyobb gazdaságában.

A japán gazdaság a szeptember végével zárult három hónapban 2,5 százalékkal erősödött éves összevetésben. Ez volt a hetedik egymást követő negyedév, amikor emelkedést jelzett a gazdaság, amelyet részben az erőteljes export hajt.

A maginfláció azonban továbbra is alacsony, 0,8 százalék, távolinak tűnik a jegybanki 2 százalékos inflációs cél elérése. Elemzők szerint a következő években nem várható jelentősebb fogyasztói áremelkedés.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a japán jegybank legközelebbi lépése az eszközvásárlási program kivezetése lesz, de erre legalább 2018 végéig várni kell.