Gyorsítana az EU, tavasztól szükség lehet a vakcinaútlevélre

Az Európai Bizottság azt akarja, hogy a tagállamok lakosságuk 70 százalékát oltsák be a nyárig és vakcinaútlevél bevezetését is tervezik, bár ezzel kapcsolatban sok a nyitott kérdés.
Komócsin Sándor, 2021. január 19. kedd, 09:20
Fotó: Getty Images

Az Európai Bizottság ma várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát - írja a Népszava.

Az ezt tartalmazó közleményt - amely a gyógyszerek előállítóinak is segítséget ígér gyártókapacitásaik kibővítéséhez - ma készül elfogadni a testület. A bizottság január végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid-19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének. Ez az okmány felválthatná a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat. A nagyobb nemzetközi légitársaságok akár már tavasztól követelhetik az utasoktól a "vakcinaútlevelet".

A tervek szerint a csütörtökön videokonferenciázó 27 állam- és kormányfő a dokumentum bevezetésének a lehetőségéről is tárgyalni fog. Az igazolvány használata számos jogi kérdést vet fel. Maros Sefcovic bizottsági alelnök azt mondta: szükség van az oltási adatok elektronikus nyilvántartására és megosztására, de csak egy későbbi időpontban és alapos mérlegelés után lehet dönteni a koronavírus elleni oltottságot igazoló okmány alkalmazási köréről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Eva Nagy 55, 2021.01.19 12:51

Aki nem kér a kínai vakcinábol l és nem oltják be az nem utazhat, mert nem kap oltási konyvet??! Ez nem igazságos!! Ez zsarolás!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html