Jelentősen lelassul a német gazdaság növekedése?

Az idén még 2,2 százalékkal nő a német gazdaság, de jövőre a kormány hibás gazdaságpolitikája miatt legfeljebb 1,5 százalékkal bővül a hazai össztermék (GDP) - áll az Institut der deutschen Wirtschaft (IW) gazdaságkutató hétfőn közzétett jelentésében.
MTI-Eco, 2015. április 27. hétfő, 19:59
Fotó: Reuters

"Az egyedi hatások táplálta szalmaláng hamarosan kialszik... Az a gazdaságpolitika, amely nem stimulálja a beruházásokat és a növekedést, eljátssza a tartós dinamikus fellendülés esélyét" - mondta Michael Hüther, a munkáltatói szervezetekhez közelálló intézet igazgatója. Az olcsó olaj, az alacsony kamatok tüzelik a gazdaságot, a törvényes minimálbér és a nyugdíjpolitika pedig átmenetileg felpörgeti a fogyasztást, de középtávon megterheli a gazdaságot és a munkaerő piacot - hangsúlyozta Hüther.

Az IW az idei növekedési kilátásokat tekintve optimistább, mint a kormány. A gazdasági minisztérium múlt héten ismertetett előrejelzése szerint a német GDP az idén és jövőre is 1,8 százalékkal bővül a korábban várt 1,5, illetve 1,6 százalékkal szemben, a személyi fogyasztás és az export növekedésének köszönhetően.

A német kormányt nemcsak belföldön bírálják sokan, amiért mindenek fölé helyezi az államadósság csökkentését és elhanyagolja a beruházásokat. A növekedés ösztönzését várná el az IMF, az Európai Unió és az Egyesült Államok is, hogy Németország így magával húzza az unió döcögő gazdaságait.

A pénzügyminiszter visszautasít

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter visszautasítja a bírálatokat, és kiemeli, hogy 2014 és 2018 között 40 milliárd euróval növelik az állami beruházásokat. Ez azonban Sigmar Gabriel gazdasági miniszter szerint is kevés, ő úgy becsli, hogy a német gazdaság beruházási deficitje eléri a 118 milliárd eurót.

"A gazdasági siker nem önjáró, és mindenek előtt a középtávú növekedési kilátások javításán kell dolgozni" - mondta Gabriel a kormányprognózis bemutatásakor, kiemelve az oktatás, a kutatás és az infrastruktúra fejlesztésének fontosságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.04.28 12:38

Ez nem jelent jót a magyar gazdaságnak. Ha ott baj van, itt kétszeresen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.04.27 23:08

Le kell szokni arrol hogy az orszagok hiannyal gazdalkodnak. Arra jo csak hogy zsarolhato legyen az allam.

A hiany 0% legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.04.27 23:06

Szerintem inkabb az USA gazdasagpolitikaja a hibas, valamint japane.
Az USA osszeomlana ha bem tudna haboruzni es kirabolni orszagokat. Sot az is eleg lenne, ha nem tudna a vilag a devizatartalekat elinflalni amikor gaz van. Nem hiaba bombazbak le mindenkit aki pl. az olajat euroert vagy aranyert akafja arulni.

Oroszorszaggal viszont most kemeny faba vagta a fejszejet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html