A svájci statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint a decemberi árak 0,7 százalékkal csökkentek éves és 0,2 százalékkal havi szinten. Mindkét adat meghaladta a szakértők várakozását. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,6 százalékos éves szintű árcsökkenésre számítottak, havi szinten pedig stagnálásra.

A svájci jegybank (SNB) decemberi monetáris politikai értékelésében megerősítette elkötelezettségét a szeptemberben elfogadott 1,20-as svájci frankos euró árfolyam tűréshatár-védelme mellett. A dokumentum szerint az SNB kész korlátlan összegeket fordítani az általa megszabott árfolyamhatár védelmére. A jegybank azonban ezzel együtt is túlzottan magasnak tartja a svájci frank árfolyamát és hosszabb távon annak gyengülését szorgalmazza.

A tájékoztatás szerint amennyiben azt a gazdasági kilátások alakulása és a deflációs veszély megköveteli, az SNB kész további lépéseket tenni a svájci frank árfolyamának befolyásolására.

A KOF svájci gazdaságkutató intézet szerint idén 0,2 százalékkal erősödik a svájci gazdaság a tavalyi 1,8 százalék után. A svájci jegybank 0,5 százalék körüli GDP-növekedést vár 2012-re.