A nemzetközi hitelminősítő csoport szerdai londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú futamidejű spanyol szuverén kötelezettségek "BBB plusz", illetve a rövid lejáratú államadósság elsőrendű "A-2" osztályzatára vonatkozik. A hosszú távú besorolásra változatlanul leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Standard & Poor's a megerősítéshez fűzött elemzésében közölte: Spanyolországra fenntartott jelenlegi adósosztályzata arra a feltételezésre épül, hogy a spanyol kormány az euróövezeti mentőalapokból (EFSF/ESM) folyósítandó, 100 milliárd euróig terjedő összegen túl nem nyújt további közvetlen pénzügyi támogatást a hazai kereskedelmi bankszektornak.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service június első felében agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére - vagyis a Standard & Poor's most megerősített "BBB plusz" osztályzatánál két fokozattal alacsonyabbra - minősítette vissza Spanyolország szuverén adósosztályzatát, azzal az indokkal, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő, már a pénzügyi válság kezdete óta is "drámai" mértékben megnövekedett adósságterhet.

A Moody's az addigi elsőrendű "A3"-ról a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával "Baa3"-ra - a többi nemzetközi hitelminősítő módszertanában "BBB mínusz"-nak megfelelő szintre - rontotta Spanyolország kormánykötvény-kötelezettségeinek besorolását, és az új spanyol osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette. Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolást, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatát. Így Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamely nagy nemzetközi hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.

A spanyol leminősítés akkori indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a spanyol bankok támogatásának felelőssége a spanyol bankrendszer feltőkésítésére szánt 100 milliárd eurós külső támogatási csomag igénybevételével együtt is a spanyol kormányé, és az euróövezeti mentőalapokból folyósítandó feltőkésítési hitelt is a kormány veszi fel. Ez a hitelfelvétel a cég szerint érdemben rontani fogja a spanyol kormány adóspozícióját. A Moody's közölte, hogy várakozása szerint a spanyol közadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 90 százalékának környékére emelkedik az idén, és az évtized közepéig növekedni fog.

A spanyol adósosztályzat szerdai megerősítéséhez fűzött londoni elemzésében a Standard & Poor's ettől jelentősen eltérő előrejelzést adott. Az S&P közölte: jóllehet egyelőre nem egyértelmű, hogy az EFSF helyébe lépő euróövezeti stabilitási mechanizmusnak, az ESM-nek lesz-e felhatalmazása közvetlen részesedés vásárlására spanyol kereskedelmi bankokban, a hitelminősítő feltételezése azonban az, hogy a spanyol pénzügyi szektornak szánt hivatalos külső hitelcsomagból végül mindegyik euróövezeti kormány részt vállal. Így az S&P várakozása szerint a nettó spanyol államadósság-ráta 2015 után is a GDP-hez mérten 80 százalék alatt marad.

A Standard & Poor's ugyanakkor egyértelmű utalást tett arra, hogy megfoszthatja Spanyolországot a befektetési ajánlású besorolástól - vagyis a "BBB mínusz" szint alá sorolhatja vissza a spanyol adósosztályzatot -, ha az euróövezeti segítség ellenére sem sikerül az adósságfenntarthatósággal összeegyeztethető szinten stabilizálni a spanyol kormány hitelköltségeit.