Jó hír jött az egyik hurrikánról

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szombaton közölte, hogy trópusi viharrá szelídült a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán korábban a legalacsonyabb, egyes szintre besorolt Katia Mexikó fölött - írja a hirado.hu az MTI-re hivatkozva.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 9. szombat, 10:50
Fotó: AFP

A nyugati irányba, Mexikó belseje felé haladó szélvihart óránkénti 72 kilométeres széllökések kísérik - olvasható a portálon.

A Katia hurrikán közép-európai idő szerint szombat hajnali négykor érte el Mexikó partjait a Veracruz szövetségi állambeli Tecolutlától északra óránkénti 120 kilométeres széllökésekkel. Szombat reggel hétkor az óránkénti 13 kilométeres sebességgel haladó vihar középpontja Veracruztól 175 kilométerre északnyugatra, Tampicótól pedig 220 kilométerrel dél-délkeletre volt.

Szakértők szerint a Katia ereje teljesen elfogyhat a nap folyamán, ugyanakkor nyomában heves esőzések, áradások és földcsuszamlások várhatóak, ami nehezítheti a földrengést követő munkákat.

Mexikót csütörtök éjjel 8,1-es erősségű földrengés rázta meg, amelyben legkevesebb 61-en meghaltak.

De ott van még José és Irma

Eközben a holland haditengerészet tagjai helikopterekről röplapokat szórtak szét a Szent Márton-sziget déli része fölött, amelyben arra kérték a lakosokat, hogy keressenek menedéket a négyes fokozatú, egyre közeledő José hurrikán elől.

A José a hétvége folyamán vonulhat el a sziget mellett, amelyen szerdán már az ötös kategóriájú Irma is végigsöpört.

Közben a Floridát várhatóan vasárnap reggel elérő Irma is visszaszerezte erejét és újra 5-ös szintű hurrikánként tombol.

(Képünkön: Az Irma hurrikán közelít Florida partjaihoz, fotó: Spencer Platt/Getty Images/AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK