Jaroslaw Kaczynski a lengyel kormánykoalíciót vezető radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke azzal indítja miniszterelnök-helyettesi tevékenységét, hogy megfenyegette pártja szenátorait - derül ki a  gazeta.pl tudósításából. Névre szóló leveleket küldött a PiS felsőházi képviselőinek, amelyben közölte: elvárja, hogy az állatvédelmi törvény mellett szavazzanak, mert ha nem, kipenderíti őket a pártból.

A szenátorok között nagy az ellenállás a jogszabállyal szemben, amely megtiltaná az állatok tenyésztését szőrméjükért, mivel brutálisan bánnak velük. Ugyanakkor ez a fajta állattenyésztés jelentős üzlet Lengyelországban. A Szejm első olvasatban elfogadta - így került a felsőház elé -, de csak az ellenzéki képviselők voksaival, mert több mint egy tucat PiS-képviselő leszavazta, akárcsak a kormánykoalíció két kis pártjának politikusai.

A szenátus már két hete foglalkozik a törvényjavaslattal. Kaczynski párttagságuk felfüggesztésével fenyegeti a PiS 48 szenátorát, amennyiben nem írják alá a jogszabályt, bár emiatt nem kellene visszaadniuk mandátumukat.

Az elnök közbeszólhat

Eközben egyre fontosabb kérdéssé válik, mit csinál majd az államfő, a PiS támogatásával a nyáron újraválasztott Andrzej Duda. Kaczynski általában vele nem is számol, pedig Duda nagyon kritikus ebben kérdésben. Duda az elnöki palotában fogadta a törvényjavaslat ellen tüntető parasztokat és állattenyésztőket. Sajtóinformációk szerint további megbeszélések is lesznek.

Az elnök ebben az ügyben a kormányátalakítás nyomán a kormányból távozó Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter tanácsaira hallgat. Duda paradox módon azt követeli, amit az ellenzéki parasztpárt, a PSL. Az államfő az alkotmánybírósághoz küldheti a törvényt vagy megvétózhatja, amit csak a képviselők háromötödös többsége írhat felül.