Erős munkaerő-piaci adatok láttak napvilágot a tengerentúlon: az amerikai munkaügyi hivatal közleménye szerint júniusban 288 ezer új munkahely jött létre az USA-ban és 6,3-ról 6,1 százalékra esett a munkanélküliségi ráta, ami hat éves mélypontnak felel meg. Ezek a kedvező adatok az amerikai gazdaság erősödésére utalnak, ami arra késztetheti a Fedet, hogy a tervezettnél hamarabb kezdjen kamatot emelni.

A Marketwatch által megkérdezett elemzők 215 ezer új munkahelyre számítottak a mezőgazdasági szektoron kívül, és 6,3 százalékos munkanélküliségi rátát vártak. Az áprilisi és májusi adatot eközben a foglalkoztatási tárca összesen 29 ezerrel emelte meg.

A tárca jelentése szerint minden fő ágazatban bővült a foglalkoztatás, de leginkább a professzionális szolgáltatásokat nyújtó ágazatok, a kiskereskedelem, a vendéglátás, egészségügy, pénzügyi és feldolgozóipari szektorok járultak hozzá a munkahelyteremtéshez.

Az átlagos órabér eközben 6 centtel - vagy 0,2 százalékkal 24,45 dollárra emelkedtek, a bérek az elmúlt 12 hónapban 2 százalékos növekedést mutattak. Az átlagos munkahét ugyanakkor változatlanul 34,4 óra maradt.

A tárca szerint májusban 224 ezer új munkahely jött létre az előzetesen jelzett 217 ezerhez képest. Az  áprilisi növekedést eközban 282 ezerről 304 ezerre emelték, amive így 2,5 éve nem látott bővülés jött ki.

Az eddigi adatok alapján idén a gazdaságban átlagosan havi 231 ezer munkahely jött létre, ami 19 százalékkal gyorsabb bővülést jelez, mint a 2013-as 194 ezres hasonló adat.

A segélykérelmek száma több lett a vártnál

A munkaügyi tárca emellett közölte a friss munkanélküli segélykérelmek számát is: a június 28-ával végződő héten 2 ezerrel 315 ezerre emelkedett az új segélykérelmek száma. Elemzők 314 ezres adatra számítottak a szezonálisan kiigazított adatok alapján.

A négyheti átlag 500-zal 315 ezerre emelkedett. A folyamatban lévő segélyek száma is emelkedett 11 ezerrel, így a szezonálisan kiigazított érték 2,58 millióra nőtt a június 21-i héten.

A két héttel ezelőtti, új segélykérelmek számát a munkaügyi tárca 312 ezerről 313 ezerre emelte.