A török jegybank monetáris politikai bizottsága kedden tartott ülésén a hitelköltségek szabályozására használt három kamatláb közül a legmagasabb szinten tartott rátát mérsékelte 25 bázisponttal: az egynapos jegybanki hitel kamatát 8,75 százalékra vitte le.

A döntés megfelel a várakozásoknak, az elemzők túlnyomó többsége 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre számított.

A jegybank immár az ötödik egymást követő hónapban döntött a kamatvágás mellett, március óta összesen 200 bázisponttal csökkentette az egynapos jegybanki hitel kamatát.

A monetáris politikai bizottság ugyanakkor immár 17. hónapja változatlan szinten hagyta az egyhetes repokamatláb 7,50 százalékos szintjét, és nem módosított az egynapos jegybanki betét 7,25 százalékos kamatán sem.

Az első negyedévben a naptári és szezonális hatással kiigazított adatok szerint Törökország gazdasága 0,8 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez képest, míg a tavalyi első negyedévhez képest 4,5 százalékos volt a növekedési ütem, meghaladva az elemzői várakozásokat.

A robusztus belső keresletnek köszönhetően tavaly is a vártnál nagyobb mértékben, 4 százalékkal bővült a török gazdaság. A tavalyi utolsó negyedévben 5,7 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék éves szinten.

Idén júniusban az éves infláció 7,64 százalékra emelkedett a májusi 6,58 százalékról. Havi összevetésben 0,47 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.