Az RBA kormányzója, Glenn Stevens közleményben azzal magyarázta a lépést, hogy az infláció egyre közelebb kerül a szervezet céljához, így egy semlegesebb monetáris politikára van szükség a fenntartható növekedés és a 2-3 százalékos infláció eléréséhez.

Az elmúlt időszakban egyre több nyersanyag-exportáló ország jegybankja döntött a kamatszintek mérséklése mellett. A világgazdasági növekedési ütem mérséklése hatására immár Indonéziában és Brazíliában is kamatot csökkentettek.

A héten két másik nagy központi bank is kamatdöntő ülést tart. Szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris tanácsa, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tart ülést, míg csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa ülésezik, először az új elnök, Mario Draghi vezetésével.

Míg Amerikában kevésbé várható lényeges változás a monetáris politikában, addig elemzők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy az EKB akár novemberben kamatot csökkentsen. Egy október végi felmérés szerint az elemzők többsége arra számít, hogy az EKB az év végéig csökkent irányadó kamatlábán.