Sokkoló számokat közölt a WHO a fertőző kórról

Világszerte jelentősen emelkedett a kanyarós megbetegedések száma. Az idei első félévben több megbetegedést regisztráltak, mint bármikor az elmúlt tizenhárom év hasonló időszakában - írta az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.
Domokos Erika, 2019. augusztus 14. szerda, 06:40
Fotó: Shutterstock

Július végéig 182 országban mintegy 365 ezer kanyarós esetet regisztráltak, háromszor annyit, mint a tavalyi év hasonló időszakában, és többet, mint 2018-ban összesen - számolt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Emberek milliói vannak veszélyben - figyelmeztetett a WHO. A szervezet azt javasolta az utazóknak, hogy ellenőrizzék védettségüket. A hat hónaposnál idősebb csecsemőket legkésőbb a fertőzésveszélyes régiókba történő utazást megelőző 15. napig be kell oltatni.

A WHO szerint a regisztrált kanyarós esetek száma valójában töredéke lehet a tényleges adatoknak. A szervezet becslései szerint 2017-ben vélhetőleg 6,7 millióan betegedhettek meg kanyaróban, és közülük 110 ezren veszíthették életüket.

A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége, amely leggyakrabban a gyermekeket támadja meg. A fertőzöttek a kanyaró szövődményeiként akár agykárosodást is szenvedhetnek, vagy elveszíthetik látásukat, esetleg hallásukat.

A WHO oltási kampánnyal venné fel a harcot a betegséggel. Magyarországon a kanyaró elleni védőoltás kötelező, 15 hónapos és 11 éves korban kapják meg a gyerekek. Tavaly alig több mint tíz megbetegedést regisztráltak, az átoltottság aránya pedig szakértők szerint körülbelül 98 százalékos.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az afrikai régióban 900 százalékkal emelkedett a kanyarós megbetegedések száma 2019 első félévében 2018 hasonló időszakához képest, míg a Csendes-óceáni nyugati részén 230 százalék, az európai térségben pedig 120 százalék volt ez az arány.

HOZZÁSZÓLÁSOK